”Såg du inte att din medarbetare höll på att bränna ut sig?” – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö, org & ledarskap

”Såg du inte att din medarbetare höll på att bränna ut sig?”

Av den 10 juni 2016 942 visningar
DEN SJUKA STRESSEN. Som chef är det lätt att missa att en medarbetare håller på att stressa sönder sig. Det vet Affi Kölevik av egen erfarenhet. Här tipsar hon om bra verktyg för ett hälsofrämjande ledarskap.

stress – utbränd medarbetare

Att vara chef och missa att en medarbetare är på väg att bränna ut sig – det är väl typ det värsta en kan vara med om som chef? Hur kunde jag missa det? Varför såg jag inte? Hur kunde det gå så långt? Många frågor, som är svåra att besvara.

Tydligare ansvar med ny föreskrift
För många år sedan hamnade jag i den situationen. Inte vet jag om jag hade kunnat ändra utvecklingen om jag hade haft dagens verktyg, men jag blir väldigt glad när jag läser nya AFS:en OSA, om organisatorisk och social arbetsmiljö. Här står tydligt vad som gäller och med hjälp av olika verktyg går det att jobba med det hela.

Varningssignaler att se upp med
Arbetsmiljöansvaret är stort. Väldigt stort. Har du inte förutsättningar att klara det ska du returnera (återdelegera) dina arbetsmiljöuppgifter. Du ansvarar för andra människors liv och hälsa – och då ska du också ha förutsättningar att klara det. Till exempel att du fått arbetsmiljöutbildning och har ett rimligt antal underställda.

Går det då att se att en medarbetare stressar för mycket? Mer tjafs än vanligt på jobbet, lägre kvalitet, tillbud, missade deadlines, sjukdagar… Allt detta är varningssignaler du ska ta på allvar.

Bra verktyg för chefen
Suntarbetsliv.se har ett väldigt bra forskningsbaserat material för ett hållbart och hälsofrämjande ledarskap. En gedigen samling med tips och verktyg för både hur du kan ta hand om dig själv och hur du kan jobba med din personalgrupp.

Här finns exempelvis frågeställningar du kan jobba med på en arbetsplatsträff kring området ”balans i livet”. Låt medarbetarna tänka själva först, sedan diskutera i grupp:

  1. Hur ser din dags-, dygns- och veckorytm ut? Är det en hållbar ”rytm” för återhämtning?
  2. Hur ordnar du så att du får regelbunden återhämtning och god sömn?
  3. När flyter arbetstid och fritid ihop och när har du tydliga avgränsningar?
  4. Vad passar bäst för DIN hållbarhet? Har du valt själv eller styrs din tid av omständigheter eller andras krav och önskemål?
  5. Har du balans mellan olika dimensioner i livet (arbete-fritid-sömn-hem-/familjeliv)? När har du balans?

Förlåt dig själv
Om det ändå händer – att någon i din personal blir sjuk av stress utan att du har sett – så gäller det att förlåta dig själv och jobba ihop med medarbetaren för att hen snabbt ska komma tillbaka, eller åtminstone lite varje dag. Kanske dolde personen det så väl så det var svårt att se signaler? I vilket fall gäller det att gå framåt. Lära sig – och kliva vidare.

Affi Kölevik

Affi Kölevik

VerksamhetschefLärarförbundet
Affi är verksamhetschef för Lärarförbundets region i Östergötland och Södermanland. Hon har en lång chefserfarenhet inom idéburen sektor. Följer och driver frågor inom motivation, förändringskunskap och vad som får oss människor att göra varandra bättre.
Affi Kölevik
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Ingen kommentar »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny