Mikroutbildningar i mobilen – ett lärande i tiden – HRbloggen.se
Hem » digital HR, kompetens

Mikroutbildningar i mobilen – ett lärande i tiden

Av den 7 juni 2016 942 visningar
KOMPETENSUTVECKLING. När kompetens blivit färskvara serveras internutbildningen bäst portionsförpackad i mobilen. Vi förklarar nyttan med trenden mikrolärande och ger fyra nycklar till framgång.

mobilt mikrolärande - microlearning

Ständig förändring kräver kontinuerligt lärande. I alla fall om företag och organisationer vill behålla sin konkurrenskraft och nå sina mål.

Fokus på lärandekultur
I Deloittes rapport Global Human Capital Trends 2016 pekas just ständigt lärande ut som en av de viktigaste HR-trenderna. Det ställer krav på en stark lärandekultur som involverar ny och innovativ inlärningsteknik. Annan forskning från Bersin visar att företag satsar alltmer pengar på kompetensutveckling – men att den lärarledda utbildningen får ge vika för e-learning och nya digitala metoder.

Problemet med traditionell utbildning – förutom att den är både tidskrävande och dyr – är att 80 % av det vi lär oss glöms bort inom 30 dagar. Dessutom har tidsbristen och vårt alltmer digitaliserade liv förändrat vårt sätt att tillgodogöra oss kunskap och information. Det gäller inte bara millennials-generationen. De flesta av oss är idag beroende av våra smartphones för att hålla oss uppdaterade.

Portionsförpackad kunskap
Inte så konstigt alltså att mikrolärande (microlearning) seglat upp som ett vinnande recept på internutbildning. Genom att reducera överflödig information och plocka ut essensen sänks tröskeln för att lära nytt. Digital teknik gör sedan kunskapen lättsmält genom att portionera ut den i munsbitar som medarbetarna enkelt kan tugga i sig när och var de vill. Exempelvis under ”dötid” i tunnelbanan eller på bussen.

mobila mikroutbildningar

Mikrolärande baseras på kognitiv forskning om hur information fastnar i långtidsminnet. Egentligen använder vi oss redan omedvetet av mikrolärande. Till exempel genom att få ny kunskap om HR serverad här på HR-bloggen via korta och koncisa inlägg.

Learning by doing via mobilen
MOBLRN är ett svenskt företag som förenar mikrolärandets alla fördelar med hur vi idag använder våra mobiler. När internutbildningar finns lättillgängliga för medarbetarna via en mobilapp, kan nyvunna kunskaper omsättas i praktiken ”här och nu”, menar företagets vd och grundare Anders Börde.

– E-learning bygger traditionellt på att användaren sitter framför datorn, men idag använder vi våra smartphones för att läsa nyheter, svara på mejl och hantera våra relationer. Då faller det sig naturligt att göra lärandet till en del av våra dagliga mobilrutiner.

Flera användningsområden
Mobil mikroinlärning fungerar både för fristående utbildningsprogram och som komplement till traditionell klassrumsutbildning.

– HR kan till exempel använda mikrolärande i sina onboarding-program för nyanställda eller för att informera och motivera medarbetare i samband med organisationsförändringar. Mikroutbildningar är också effektiva för säljträning kring nya produkter och tjänster eller för utbildning i nya arbetsrutiner, berättar Anders Börde.

Fyra nycklar till en bra mikroutbildning

  1. Interaktivt. Se till att innehållet verkligen engagerar.
  2. Portionsförpackat. Servera inte medarbetarna större munsbitar i taget än de kan tugga i sig.
  3. Dynamiskt. Varva text med bilder, videofilmer och länkar för att göra lärandet lättare och roligare.
  4. Direkt feedback. Uppdatera löpande medarbetarna om deras framsteg i utbildningen.
Vill du veta mer om mikrolärande?

Anmäl dig till webbinarium 30 juni 2016 »
Ladda ner whitepaper om mikrolärande »

Fotnot: Detta är en sponsrad artikel om en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Ingen kommentar »

1 Pingbacks »

    Lämna en kommentar

    Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

    Meny