Hälsoväxling ska bromsa sjukskrivningarna
HÄLSOARBETE. Regeringen vill öka arbetsgivarnas ekonomiska ansvar för långa sjukskrivningar. Vår nya bloggare Zennie Sjölund förklarar vad hälsoväxlingen kommer att innebära.
Debatten kring företagarnas medfinansiering av sjuklönekostnaderna går het. Men vad innebär regeringens nya förslag om hälsoväxling egentligen?
Bakgrunden: Skenande sjukfrånvaro
Bakgrunden är att kurvan över antalet sjukskrivna har vänt brant uppåt de senaste fem åren. Det handlar både om att antalet nya sjukfall ökar och att sjukfallen blir allt längre. Enligt Försäkringskassans prognoser kommer utvecklingen att hålla i sig även de kommande åren.
Hösten 2015 beslutade regeringen därför om ett åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro. Ett av åtgärdsprogrammets områden rör rehabilitering, anpassning och omställning. Som ett resultat av detta presenterade regeringen i sin vårbudget Hälsoväxling för aktivare rehabilitering och omställning på arbetsplatserna – den så kallade medfinansieringen i sjukförsäkringen.
Gott arbetsmiljöarbete premieras
Tanken är att kostnader för höga ohälsotal ska växlas mot sänkta arbetsgivaravgifter. Arbetsgivare med ett gott förebyggande hälsoarbete, en effektiv rehabilitering och därmed låg sjukfrånvaro ska belönas – medan arbetsgivare som inte tar sitt ansvar får bära en större del av kostnaderna.
Konkret innebär medfinansieringen att:
- arbetsgivare ska betala en särskild sjukförsäkringsavgift om 25 procent av arbetstagarnas sjukpenning från och med dag 91 i sjukfallen,
- det ska finnas ett fribelopp om 33 500 kronor. Fribeloppet gäller alla arbetsgivare och är ett skydd mot alltför höga kostnader för små arbetsgivare,
- personer med utsatt situation på arbetsmarknaden ska undantas från arbetsgivarens kostnadsansvar,
- arbetsgivaravgifterna sänks med 0,16 procentenheter. Arbetsgivarkollektivet kompenseras därigenom för de ökade kostnader som den rörliga sjukförsäkringsavgiften medför så att reformen i princip blir kostnadsneutral,
- den särskilda sjukförsäkringsavgiften beräknas och beslutas av Försäkringskassan och debiteras arbetsgivares skattekonto.
Förslaget har precis varit ute på remiss, men regeringen är öppen för att arbetsmarknadens parter konstruerar en egen lösning för att komma tillrätta med de ökade sjukskrivningarna. Senast i augusti ska en sådan överenskommelse i sådana fall presenteras.

Zennie Sjölund



Senaste inlägg av Zennie Sjölund (Se alla)
- Kontrolluppgifter – ett minne blott? - 5 juli 2016
- Hälsoväxling ska bromsa sjukskrivningarna - 17 juni 2016
Tags: arbetsmiljö, hälsoarbete, lön, sjukfrånvaro, sjukskrivning