Löneväxling – en uppskattad och billig förmån – HRbloggen.se
Hem » lön & belöning

Löneväxling – en uppskattad och billig förmån

Av den 9 maj 2016 942 visningar
LÖN & BELÖNING. Löneväxling har ökat i popularitet i och med slopad avdragsrätt för privat pensionssparande. Vår försäkringsspecialist Cornelia Gustafzon förklarar fördelarna med löneväxling.

Löneväxling

Löneväxling är en förmån som innebär att medarbetaren växlar sin lön mot extra tjänstepension löpande varje månad, medan varianten bonusväxling sker en gång per år. Alla kan egentligen löneväxla, men först måste det upprättas ett reglerande avtal mellan arbetsgivare och medarbetare.

Fördelarna överväger nackdelarna
Fördelarna för medarbetaren med att skjuta fram en del av lönen är bland annat möjligheter till bättre pension, trappa ner eller kanske till och med kunna gå lite tidigare i pension:

  • Vid pensionen får medarbetaren ofta lägre skatt jämfört med under den yrkesverksamma delen av livet.
  • Det kostar arbetsgivaren mindre att betala in till pension istället för att betala ut lön. Mellanskillnaden brukar betalas ut som ett tillägg à 5-6 % till medarbetaren – en bra start till avkastning redan där!
  • En tjänstepension kan också ses som ett sparande kombinerat med en livförsäkring, som antingen förstärker medarbetarens inkomst som pensionär eller utfaller direkt till insatt förmånstagare om vederbörande skulle avlida.

För arbetsgivaren innebär löneväxling egentligen ingen kostnad utöver den extra administrationen – som finns knep för att underlätta. Mer om detta i nästa inlägg.

Korta fakta om löneväxling och bonusväxling
  • Passar främst medarbetare som tjänar mer än 40 000 kr per månad – annars riskerar ersättningen från det allmänna socialförsäkringssystemet att påverkas negativt.
  • Löneväxling kan tas ut vid 55 år och kortaste utbetalningstid är 5 år
  • Löneväxling är ett löpande sparande på maximalt 35 % av lön tillsammans med tjänstepensionen.
  • Löneväxling och tjänstepensionen får inte överstiga 443 000 kr/år (2016)
  • Bonusväxling betalas in 1 gång per år och då använder man kompletteringsregeln.
  • Vid bonusväxling är det viktigt att företaget får en kopia av beräkningen för att få avdrag för premien. Här finns inte begränsningen à 443 000 kr per år, utan utrymmet blir det beräkningen visar.
  • Medarbetaren kan både löneväxla och bonusväxla samma år.

Räkneexempel: Mikael 38 år

I räkneexemplet nedan beskrivs hur mycket löneväxlingen kan förstärka pensionen för arbetstagaren Mikael, 38 år.

Lön före löneväxling: 49 000 kr/månad
Lön efter löneväxling: 45 000 kr/ månad
Bruttolöneavstående: 4 000 kr/månad (efter skatt ca 2 000 kr)
Företaget inbetalar 4 240 kr/månad – med ett tillägg på ca 6 % *
Löneväxlingen vid 65 år: 14 000 kr/mån i 15 år **

* Tillägget på ca 6 % baseras på mellanskillnaden för företaget att betala ut lön (social avgift) och betala in till tjänstepension (särskild löneskatt)
** Vid 65 år har kapitalet i löneväxlingen vuxit till ca 2,5 miljoner beräknat på 6 % i årlig tillväxt. Med en utbetalning under 15 år, förstärker det pensionen med ca 14 000 kr per månad.

I exemplet med Mikael så löneväxlar han alltså 4 000 kr per månad från 38 års ålder, vilket vid 65 år ger ett extra pensionskapital på 2,5 miljoner. Hade han istället börjat vid 25 år, så har han vid 65 byggt ett kapital på 5,5 miljoner och börjar han vid 49 års ålder så har kapitalet vuxit med 1,1 miljon. Här ser man att det verkligen blir pengar av det i slutändan med ränta-på-ränta effekten!

Risker med löneväxling
I nästa inlägg går jag närmare in på risker och nackdelar med löneväxling – och hur man kan kringgå dem.

Cornelia Gustafzon

Cornelia Gustafzon

Oberoende finansstrategMiss Moneypenny
Finansstrateg och specialist inom försäkring, pension & förmåner. Hjälper företag med paketering av juridiskt och skattemässigt effektiva förmåns- och försäkringspaket för VD, anställda och ägare. Bloggar om pengar, makt och framgång.
Cornelia Gustafzon
Cornelia Gustafzon

Senaste inlägg av Cornelia Gustafzon (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Ingen kommentar »

1 Pingbacks »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny