Laget går före Jaget – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Laget går före Jaget

Av den 18 maj 2016 942 visningar
ORGANISATION & LEDARSKAP. En ledare är ingenting utan duktiga medspelare. Näringslivet borde anamma idrottens logik för att bygga framgångsrika lag, skriver vår nya HR-krönikör Maria Ergül.

Ledare och medspelare

Idrotten är, och har alltid varit, något som berör. Vem minns inte Peter Forsbergs straff i OS i Lillehammar? Eller Charlotte Kallas 25 sekunders guldupphämtning på OS i Sotji?

Det är inte så konstigt att näringslivet länge har riktat blicken mot elitidrotten för att lära: Idrott handlar till stor del om konkurrens mellan individer, precis som mellan högpresterande individer inom näringslivet.

Ledarskap måste mätas på riktigt
Att engagerade medarbetare är avgörande för affären och att bra ledarskap är viktigt för företagets framgång är självklart. Men hur kan man ens påstå att ledarskap är viktigt utan att också mäta det på riktigt? Det är som att kompensera skräpmat med lite extra motion.

För tyvärr mäts ju ledaren enbart på ekonomiska resultat. Bonusen kopplas till målen och de olika ekonomiska KPI:erna rapporteras löpande uppåt i hierarkin. Likaså har den traditionella medarbetarundersökningen ofta ett avsnitt för utvärdering av chefen. Men trots specifika frågor om ledarskapet, blir följden ofta att allt fortsätter som vanligt (!).

Det är stor skillnad på att få ett idrottslag att växa jämfört med att vinna matcher – precis på samma sätt som att chefens uppnådda KPI:er inte innebär att laget vunnit.

Att skapa ett högpresterande lag
För att få en fungerande och högpresterande grupp gäller det att skapa sammanhållning. Det leder till ökad motivation – vilket i sin tur resulterar i att individerna i gruppen själva vill arbeta mot uppsatta mål. Det är positivt för självkänslan att bry sig om andra och att hjälpa andra utvecklas och må bättre. Att hjälpas åt ökar även samhörigheten, vilket har en positiv inverkan på motivationen.

Begreppet ledarskap och chef förväxlas ofta med varandra. Att vara chef är en yrkesroll där JAGET är viktigt i jakt på bonus och där KPI:er och medarbetare används som färdmedel. Att vara ledare är att ha en relation till dem som följer. Ledaren värnar då om individen och gruppens utveckling, och LAGET är det absolut primära.

Laget framför jaget ger framgång
Jag är personligen en stor älskare av sport och gillar som många andra fotboll och andra lagsporter. Fotbollsligorna hinner knappt dra igång innan media spekulerar i vilken tränare som får sparken först.

Inom idrotten sätts alltid LAGET före JAGET i jakten på framgång. En anfallsspelare är ingenting utan sitt mittfält, sin backlinje och sin målvakt. Precis på samma sätt är en ledare i näringslivet ingenting utan sitt team av duktiga medarbetare – som med sina olika förmågor levererar framgång.

I idrottsvärlden får tränaren alltid lämna när LAGET inte fungerar, oavsett skuldbördan. Men i näringslivet gäller det omvända: här avvecklas medarbetarna medan chefen får stanna. Personalomsättningen skylls på en rad olika scenarion, men man undviker att nämna kärnan: Medarbetare lämnar inte sina jobb. De lämnar sin chef.

Framtidens vinnare i näringslivet vänder på logiken och gör som i idrottsvärlden: prioriterar laget.

Maria Ergül
Maria Ergül har jobbat med HR inom tung industri sedan 2009. Hon har stort intresse för ledarskaps- och organisationsfrågor och ser ständig utveckling som nyckeln till framgång. I sin roll som HR Manager bidrog Maria till att Bombardier år 2015 utsågs till Årets innovatör inom Employer branding.
Maria Ergül
Maria Ergül

Senaste inlägg av Maria Ergül (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Ingen kommentar »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny