Hem » arbetsmiljö

Du – din personals främsta förebild

Av den 11 maj 2016 1 016 visningar
DEN SJUKA STRESSEN. Vad skickar du för signaler? För att hjälpa dina medarbetare att stressa mindre, måste du som chef agera som en bra förebild.

ledare och följare

Stress, denna nya dumma livsstil som gör oss sjuka. Så dumt. Vi som har det så fantastiskt bra i detta land – och så sliter vi sönder oss.

Som chef är du en förebild för din personal. Det du gör skickar signaler hela tiden. Förhoppningsvis signaler som skapar lugn och en bra arbetsmiljö. Eller värre: signaler som stressar.

Lätt att trampa i klaveret
En chef som utstrålar lugn sprider också lugn omkring sig. De värsta kraven ställer vi väl ofta på oss själva, visst är det så. Men signaler från chef och arbetsgivare lyssnar vi självklart på. Så, vad skickar du för signaler?

Jag har själv tänkt igenom mitt eget agerande som chef och kommit fram till några områden där jag själv trampat i klaveret. Kanske kan det inspirera dig att göra annorlunda?

  • Visar du att du har sjukt mycket att göra? Eller har du tid att stanna upp i korridoren och fråga hur läget är?
  • Mejlar du sent på kvällarna? Jo, du säger säkert att du inte väntar dig svar förrän nästa dag – men: vad skickar du för signaler?
  • Hur mycket tid jobbar du? Håller du dig inom ordinarie tid som regel? Eller är det de där extratimmarna varje vecka?
  • Har du en privat mobil? Stänger du av jobbmobilen när du inte jobbar?

Gör om och gör rätt
Även om du själv kan hantera de fyra punkterna ovan, och inte känner dig stressad alls, så tänk en gång till. Du är en förebild för din personal. Som du gör – det blir normen på din arbetsplats.

Så för att hjälpa din personal att sätta gränser, inte stressa, hinna återhämta sig – gör om och gör rätt:

  • Visa lugn. Inget arbete blir bättre utfört om du stressar
  • Mejla aldrig sent på kvällar och helger.
  • Jobba inte mer än ordinarie tid
  • Stäng av jobbmobilen när du går från jobbet.

Känns det som en omöjlig uppgift? Välj en punkt i taget i listan, och bestäm dig för att ändra ditt beteende innan sommarsemestern.

Affi Kölevik

Affi Kölevik

Administrativ chefLinköpings Universitet
Affi Kölevik är administrativ chef på Linköpings Universitet och har tidigare bl a jobbat som verksamhetschef hos fackförbundet Vision. Hon brinner för att skapa arbetsplatser där medarbetarna får utvecklas, där effektivitet och motivation går hand i hand och där fokus på resultatet ger arbetsglädje och stolthet. Affi föreläser också inom ledarskap och mentorskap.
Affi Kölevik
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny