Tipsrekrytering nytt grepp i Nyköpings kommun – HRbloggen.se
Hem » rekrytering

Tipsrekrytering nytt grepp i Nyköpings kommun

Av den 7 april 2016 942 visningar
REKRYTERING. Kan man rekrytera en bra lönechef via tips? Nyköpings kommun testar nu att använda referenstagning som första i stället för sista steg.

Nyköpings kommun söker lönechef

Madeleine Lennartsson är HR-chef i Nyköpings kommun och har ställt sig frågan: ”Hur finner vi rätt kompetens till en kommun under stark tillväxt?” En kommun berör många på ett annat sätt än ett företag, menar Madeleine. Även de som inte är anställda inom kommunen påverkas av dess verksamheter.

Referenstagning som första steg
I sin vilja att utveckla rekryteringen, började Madeleine Lennartsson fundera utanför ramarna på den klassiska rekryteringsprocessen. Att lyssna på människorna runt personen som ska anställas är en kvalitetssäkring som ofta används i slutet av rekryteringsprocessen. Kanske kan man få större bredd på sina ansökningar genom att använda sig av referenstagning redan i ett första steg – och därmed öka chansen att finna de bästa medarbetarna?

Varför skulle då någon vilja tipsa om en annan person? För Madeleine Lennartsson är svaret självklart: hon tror på människors goda vilja och glädje i att hjälpa dem man har runt sig. Kanske har man en kollega, vän eller släkting som inte riktigt trivs i sin yrkesroll eller på sin arbetsplats, eller en person som har uttryckt funderingar på att gå vidare i yrkeslivet.

Känner du nån som känner nån?
I samband med att Nyköpings kommun nu söker en ny lönechef, testar de det nya referensförfarandet för första gången genom en alternativ platsannons här på HR-bloggen. Möjligheten att söka tjänsten personligen på traditionellt sätt kvarstår via Platsbanken och Offentliga Jobb.

Om kommunen hittat rätt steg i rekryteringstrappan återstår att se. Madeleine Lennartsson hoppas förstås att annonsen ska väcka engagemang och att tipset om den rätta lönechefen ska trilla in. Om en person som kommit in via tips hamnar i topp tre finns en tanke om att fortsätta utveckla konceptet.

Även HR-bloggens läsare har förstås möjlighet att ge en puff i rätt riktning! Kanske uppfyller du en dröm för någon du har runt dig? De två biobiljetterna tipsaren får som tack är en gest för att visa uppskattning från kommunens sida.

Emma Holmgren
Emma Holmgren var tidigare enhetschef inom äldreomsorgen. Efter succéboken ”Våga vara rädd – en bok om utmattningssyndrom” arbetar hon nu som författare och driver det egna bokförlaget Parus.
Print Friendly, PDF & Email

Tags: ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny