Mimer odlar styrkorna och lever värderingarna – HRbloggen.se
Hem » employer branding, org & ledarskap

Mimer odlar styrkorna och lever värderingarna

Av den 25 april 2016 942 visningar
CASE. Bostadsföretaget Mimer uppmärksammades nyligen med en fjärdeplats på listan över Sveriges bästa arbetsplatser. HR-chef Wivecka Ljungh är stolt över allt arbete medarbetarna lagt ner på värdegrund, kultur och varumärke.

Wivecka Ljungh – Mimer

För fjortonde året i rad har Great Place to Work rankat Sveriges Bästa Arbetsplatser, baserat på en undersökning som besvarats av 43 000 medarbetare. Bland årets svenska topplaceringar återfinns det Västeråsbaserade bostadsföretaget Mimer på en åtråvärd fjärdeplats i kategorin medelstora företag. En rejäl klättring från förra årets trettondeplats!

Stolta och engagerade medarbetare har varit avgörande för placeringen, men HR-avdelningen spelar förstås en stor roll i den målinriktade verksamhetsutvecklingen. Wivecka Ljungh, som arbetat som företagets HR- och kvalitetschef i åtta år, blev nominerad till årets HR-personlighet för sitt starka engagemang i att skapa en riktigt bra arbetsplats.

Hallå, Wivecka Ljungh! Grattis till en hedrande fjärdeplats på listan över Sveriges bästa arbetsplatser. Hur känns det och hur går ni vidare med resultatet?

– Vi är förstås stolta över allt det arbete våra medarbetare lagt ner på värdegrund, kultur och varumärke. Så fort glädjeruset lagt sig är det dags att fundera över vad vi ska vara rädda om och utveckla vidare.

Det är alltid enklare att förbättra sina styrkor än att utveckla svagheterna. Jag brukar säga att man ska vattna där det gror för att få det att växa. Då kväver det förhoppningsvis en del av det vi inte vill ha. Vi noterar våra låga resultat, försöker förstå dem och göra något åt dem – men vi fokuserar inte på dem.

Vad vill ni då odla hos er framöver?

– Mimer har en fantastisk företagskultur. Vår värdegrund ONE – Omtanke, Nytänkande och Engagemang – lever på riktigt hos varje medarbetare. Det vattnar vi. Det göder vi. Det ser vi växa och vi lyfter upp goda exempel så ofta vi kan. Genom att leva värdegrunden kan vi nå målen på väg mot vår vision att vara Sveriges bästa bostadsföretag.

Andra styrkor vi vill fortsätta göda är stolthet över vad vi gör som företag, vårt samhällsengagemang, ett ständigt kundfokus och att vi ligger i framkant när det gäller trender och utveckling. Och – kanske viktigast av allt – att vi har kul tillsammans!

I undersökningen fick ert ledarskap också ett osedvanligt gott betyg?

– Ja, det stämmer. Vi blev nästan lite förvånade när snittet för samtliga våra chefer på samtliga frågor hamnade på hela 96 %. Svårt att hitta utvecklingsområden då!

Just nu jobbar vi med ett individuellt träningsprogram för alla chefer, inklusive 360 graders bedömningar. Eftersom vi står inför stora förändringar, fokuserar vi framöver på att bli experter på att leda i förändring. Men också på att bli bättre på att hjälpa medarbetare att uppnå balans livet. För detta arbete satsar vi även på stödfunktioner för att avlasta våra ledare.

Årets undersökning visar att självledarskap kännetecknar de mest uppskattade arbetsplatserna. Hur jobbar ni på Mimer med detta?

– De senaste åren har vi flyttat ut mycket av besluten så nära medarbetarna som möjligt. Inriktningen tas av ledningen, men varje medarbetare i teamet får dra slutsatser och driva sin egen utveckling.

Det är förstås alltid bekvämare när en chef berättar vad man ska göra. Fortfarande finns en osäkerhet om vem som tar beslut i vilka frågor, men självledarskapet är något vi vill vidareutveckla som en del i vårt medarbetarskap. Grunden är transparensen och avsaknaden av hierarkier.

Vår VD Anders Nordstrand lämnar oss inom kort för nya utmaningar. Det blir tomt, men kommer att gå bra – just eftersom Anders har lärt oss att själva ta beslut.

Ett gott exempel på att alla spelar roll

Wivecka Ljungh avslutar med att lyfta fram ett gott exempel på hur Mimer jobbar utifrån sin värdegrund och sina styrkor inom social hållbarhet och kundfokus:

– Förra året startade vi på initiativ av en av våra kvartersvärdar projektet ”Alla spelar roll”. Med stöd av Västerås stad arbetar en grupp delvis funktionshindrade i daglig verksamhet med att utföra viktiga sysslor i källare och på gårdar. Samtidigt som vi bidrar till meningsfull sysselsättning, får våra hyresgäster lite extra service – och våra egna medarbetare känner stolthet och får ökad förståelse för att vi är olika som människor.

Fotnot: Detta är en sponsrad artikel om en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny