”Jag jobbar med HR.” ”Va, hår?!” – HRbloggen.se
Hem » hr-arbete

”Jag jobbar med HR.” ”Va, hår?!”

Av den 15 april 2016 942 visningar

HR eller hår?

HR-ROLLEN. Det är inte alltid så lätt att berätta för sin omgivning vad HR-arbetet egentligen innebär. Här delar ett par HR-personer med sig av sina förklaringar.

I sociala sammanhang hamnar HR-människor ofta i samma sits som den populära Chandler Bing från 90-talets tv-serie ”Vänner”. De flesta vet att han har ett bra jobb, men ingen vet egentligen vad han gör.

Svårförklarad roll
Faktum är att det inte alltid är så lätt att förklara för andra vad HR-jobbet innebär, och vad man egentligen pysslar med i HR-organisationen.

Kanske har du också känt dig svårförstådd vid middagsbjudningar med nya bekanta som intresserat frågar om ditt yrke? Då har du förmodligen också noterat gästernas undrande ansiktsuttryck när du ivrigt pratar om bemanningsplanering, performance management, employer branding eller andra viktiga områden som HR behandlar.

Barn och äldre är svårast
Ulrika Öberg - Franke FuturumPå Mark Information arbetar vi med många HR-proffs från större företag. En av våra kunder är Ulrika Öberg från Franke Futurum. Hon känner att hennes roll är svårast att förklara för barn och äldre.

”Det är helt beroende av vem jag möter. Till ett lite mindre barn svarar jag att jag jobbar mycket vid datorn och träffar mycket människor. Skulle jag säga att jag jobbar med HR tror de nog att jag är frisör: ”Va, hår?!”. Till min morbror som är i 65-årsåldern kan jag inte säga HR, utan att jag är personalansvarig och jobbar med personalfrågor. Många tycker kanske att det är lite flummigt.”

Något med människor
Lisa Pira - SolarÄven om många av våra HR-kunder fokuserar på datainsamling för att beräkna rätt lön och uppnå effektiv administration av HR-processer, så råder ingen tvekan om att de ser HR som ”people business”. Det framgår av svaret från Lisa Pira, som är personaldirektör på Solar. Hon har ännu inte förklarat för sina barnbarn vad hon gör, men hon är förberedd:

”Skulle de fråga skulle jag nog berätta om företaget, att vi säljer lampor och strömbrytare. Och så att jag jobbar med människor, att säkerställa att vi ska ha en arbetsplats där så många som möjligt mår bra och trivs med det de gör, och där man har möjlighet att utvecklas och kan göra ett bra jobb.”

Läs om hur andra HR-personer beskriver sin roll – och få svaret på vad Chandler Bing från ”Vänner” egentligen jobbar med »

Hur brukar du förklara ditt HR-jobb för folk i din omgivning? Berätta gärna i en kommentar här nedan!

Fotnot: Detta inlägg är sponsrat av en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.

Henrik Trolle

Henrik Trolle

SverigechefMark Information
Henrik Trolle är Country Manager för Mark Information Sverige – en ledande leverantör av Workforce Management-system i Norden.
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny