Förnyad syn på lönekartläggning – i jämställdhetens namn – HRbloggen.se
Hem » jämställdhet

Förnyad syn på lönekartläggning – i jämställdhetens namn

Av den 8 mars 2016 942 visningar
JÄMSTÄLLDHET. En jämställd och transparent lönesättning positionerar er som en modern arbetsgivare. Experten Anna Möller vill att HR tänker nytt kring lönekartläggning och undrar hur DO i jämställdhetens namn ännu kan kalla sig Diskrimineringsombudsmannen?

Det går förvånansvärt trögt med jämställdheten. Kvinnor tjänar idag 87 procent av mäns lön – en förändring på ynka tre procentenheter sedan mitten av 1990-talet enligt en artikel i DN baserat på SCB:s statistik. Med den takten kommer det att ta ytterligare 85 år innan kvinnor och män får lika lön för lika arbete!

Lönekartläggning effektivt verktyg
Men det finns sätt att påskynda jämställdheten. Förutom öronmärkning av föräldraförsäkringen, har lönekartläggning visat sig ha tydliga effekter på osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män, enligt DO:s granskningar av arbetsgivare. Regeringen vill därför återinföra årliga lönekartläggningar i syfte att utjämna löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

Anna Möller – PeopleProvide

– Det finns all anledning att lägga in en högre växel i lönekartläggningen om man tror på jämställdhet som en förutsättning för god lönsamhet. Det menar Anna Möller på HR-konsultföretaget PeopleProvide, med lång erfarenhet av lönekartläggningar.

Konkurrensfördel vid rekrytering
Anna Möller ser flera positiva effekter:

– Lönekartläggning ger inte bara en rättvisare lönesättning, utan fungerar också som ett vapen i jakten på talangerna. Med en objektiv lönesättning positionerar sig företaget eller organisationen som en modern, trovärdig och attraktiv arbetsgivare – samtidigt som transparensen i lönesättningen skapar tillit och motivation hos medarbetarna.

Dessutom underlättar en framgångsrik lönekartläggning den kommande lönerevisionsprocessen, tipsar Anna alla HR-chefer.

Komplicerad metod
Nackdelen med lönekartläggning som metod är att den är både svår och tidskrävande. ”Många upplever det som att äpplen ska jämföras med päron”, säger DO själva.

– En lönekartläggning är komplicerad och kräver både kunskap och förarbete, tillstår Kim Friberg, HR-chef på Lernia som själv tagit hjälp av PeopleProvides expertis.

Företag borde aktivt nyttja kartläggningen för att göra något nytt, något bättre och något mer innovativt som på riktigt gynnar både bolag och kompetenser – oavsett hen!

Tänk nytt och innovativt!
– Ofta blir lönekartläggningen tyvärr en skrivbordsprodukt, säger Anna Möller. Företag borde aktivt nyttja kartläggningen för att göra något nytt, något bättre och något mer innovativt som på riktigt gynnar både bolag och kompetenser – oavsett hen!

Och apropå hen, passar Anna på att ifrågasätta varför DO i jämställdhetens namn ännu heter Diskrimineringsombudsmannen – i stället för rätt och slätt Diskrimineringsombudet?

Förutsättningar för en lyckad lönekartläggning, enligt Anna Möller
  • En god struktur och en duktig projektledare
  • Kompetens inom området
  • En bolagsledning som är genuint övertygad och tillräckligt intresserad av ämnet för att förstå vinsterna med en aktiv lönekartläggning
  • En strategi för jämställdhetsplanen som en del av de övergripande affärsmålen

Fotnot: Detta är en sponsrad artikel om en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny