Den sjuka jobbstressen – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö, läsvärt

Den sjuka jobbstressen

Av den 9 mars 2016 942 visningar
ARBETSMILJÖ. Snart börjar de gälla, de nya föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö. Idag lanserar Arbetsmiljöverket en informationsfilm om ”den sjuka jobbstressen”.

den sjuka jobbstressen

Människor ska inte behöva bli sjuka på grund av ohälsosam arbetsbelastning eller kränkande särbehandling på jobbet. Det är bakgrunden till Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö som träder i kraft den 31 mars och som vi tidigare skrivit om.

Våga prata!
De nya föreskrifterna fokuserar främst på vår tids nya folksjukdom stress. Den lavinartade ökningen av stressrelaterade arbetssjukdomar är idag en av samhällets absolut största utmaningar. Som ett led i informationskampanjen kring de nya reglerna, har Arbetsmiljöverket tagit fram ”Utmaningen – en film om den sjuka jobbstressen” i regi av Tarik Saleh.

– Filmen ska vara ett stöd för att våga prata mer om de här frågorna på arbetsplatsen och faktiskt agera. Vi vill visa att det går att vända den negativa trenden med ökad ohälsa genom att jobba förebyggande, säger Greta Svensson, kommunikationschef på Arbetsmiljöverket.

Anpassa resurser till krav
Arbetsgivares ansvar att förebygga och åtgärda stress handlar om att skapa forum för dialog och att anpassa resurserna till de krav som ställs i arbetet. Exempelvis genom att minska arbetsmängden, hjälpa till att prioritera och ge möjlighet till återhämtning.

Ställer krav på kunskap
För att chefer i praktiken ska kunna anpassa resurserna till kraven ställs förstås helt nya krav på kunskap. Under vår utbildning Psykosocial arbetsmiljö den 21 mars får deltagarna bland annat lära sig konkreta tekniker för att bättre hantera stressen.

Vår föreläsare Anna Bennich Karlstedt är legitimerad psykolog, känd från TV och dessutom HR-chef på deltid. Hon har stor erfarenhet av att föreläsa om stress på ett engagerande, tydligt och inspirerande sätt. I nedan två filmklipp från TV4:s Nyhetsmorgon, svarar Anna Bennich Karlstedt på tittarfrågor om stress och ger tips på hur man kan hantera den.

Läs gärna också vår skribent Emma Holmgrens uppskattade artikelserie om utmattningssyndrom, med början här »

PS. Vi har ännu platser kvar till vår utbildning Psykosocial arbetsmiljö och erbjuder därför 500 kr i sista minuten-rabatt. Ange koden ”sjukt stressad” i din anmälan.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny