Att vara chef är en gåva – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Att vara chef är en gåva

Av den 11 februari 2016 942 visningar
LEDARSKAP. Vår ledarkrönikör Kaj Stenman ser det som en gåva att leda andra. Han slutar aldrig leta efter människor som vill vara med och göra skillnad!

Kaj Stenman – ledarkrönikör

Jag fullkomligt älskar att vara chef. Varje dag är en gåva. Det är inte lönen eller möjligheten att bestämma som gör det. Inte heller att jag hamnar i centrum. Det är något helt annat.

För mig handlar det inte om att förvalta på bästa tänkbara sätt. För mig handlar det om att försöka skapa det som ännu inte finns – hur liten förbättring det än må handla om!

I mitt jobb träffar jag varje dag personer som förmedlar berättelser, tankar och känslor som både är oväntade och överraskande. Allt från positiva mål eller resultat, till känslor av hopplöshet som drar ner hela laget. Varje dag går jag in i min roll som chef med en spänd förväntan kring vad som kommer att ske idag – och hur vi ska hantera det.

Att få vara mitt i det flödet, mellan det möjliga och det omöjliga, det som inte ens har inträffat – det är stort. Att ständigt vilja och orka leta efter människor och lösningar som tar ett steg till. Som verkligen vill vara med och göra skillnad. Eller som Kjell Enhager skulle säga: skillnaden som gör skillnaden.

Att vara med i den stunden när en persons eller grupps ögon tänds medan de tar sig an en uppgift på ett nytt sätt, ur en helt ny vinkel. Kanske inte den största innovationen i världen, men det är just den skillnaden som fick dessa människor att ta fram sitt bästa. Och det är den skillnaden som är avgörande!

För mig är detta den vackraste konsten som finns. För plötsligt händer det som inte har inträffat tidigare: Människor slutar ställa frågor, agerar intuitivt från hjärtat och visar vilka de verkligen är – bortom vintermörker och vabb-dagar. Det glittrar till i ögon och hjärtan med en sådan kraft att det nästan känns omänskligt.

Det är de ögonblicken jag jobbar för, de är min riktning. Att vara där LIVE, när alla frågor och påståenden är slut, när det blir handling på riktigt. Ett nytt blad börjar skrivas och jag har egentligen ingen kontroll alls. Alla går ut och gör sin grej – fast på vårt sätt och lite bättre än förut.

Mitt jobb är att försöka skapa sådana dagar så ofta som möjligt. Om du frågar mig hur det går till så kan jag inte riktigt svara på det. Men jag vet med säkerhet att det kräver att vi vågar vara riktigt modiga tillsammans.

Kaj Stenman

Kaj Stenman

ManagementkonsultReady for anything
Alla vet hur man gör en bra teoretisk plan, konsten är att få det att inträffa i verkligheten! Kaj Stenman har varit ledare i många år, bl a som vd, försäljningschef, marknadschef och IT-chef. Nu hjälper han företag och organisationer att utvecklas genom att prioritera människorna, skapa enkla fungerande strategier och försäljningsdrivande aktiviteter.
Kaj Stenman
Kaj Stenman

Senaste inlägg av Kaj Stenman (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: ,

Meny