Tydlig kommunikation stärker HR:s roll – HRbloggen.se
Hem » strategisk HR

Tydlig kommunikation stärker HR:s roll

Av den 18 februari 2016 942 visningar
HR-ROLLEN. HR behöver bli tydligare i sin kommunikation för att legitimera sin affärskritiska roll, stödja organisationens chefer och genomföra framgångsrika förändringar.

För en vecka sedan arrangerade HR-bloggen i samarbete med Ledarbildarna den fullsatta frukostworkshopen: Den kommunikativa HR-ledaren på Clarion Hotel Stockholm. Jag samtalade då med ledarexpert Alexander Holmberg om HR:s utmaningar och om tydlig kommunikation som nyckeln till framgång i förändring.

  • Frukost och HR-mingel innan workshopen. Foto: Erik Sturesson.

Framgångsrik HR kräver tydlighet
Efter att ha jobbat med kommunikation i större delen av mitt yrkesliv, är det min absoluta övertygelse att tydlighet är A och O för att skapa trygghet hos medarbetare i tider av förändring. Ny forskning pekar också på tydlighet som en avgörande framgångsfaktor.

Men HR behöver inte bara bli tydligare för att kunna kommunicera och genomföra förändringar på ett framgångsrikt sätt. Utan också för att få gehör uppåt genom att tala det språk ledningen förstår. Och förstås för att bättre kunna stötta organisationens chefer att vara just chefer!

”Ärtigare” HR-ledare
Vad menar vi då med tydlig? Under workshopens inledning bad jag ledarexpert Alexander Holmberg precisera detta genom den så kallade Ärtan-modellen: Ärlig, Rak, Tydlig och Auktoritativ. Många av oss beteendevetare har kanske särskilt svårt att vara just auktoritativa – som vi fått lära oss är motsatsen till det moderna demokratiska ledarskap som präglar våra svenska platta organisationer.

Stötta i stället för att hjälpa!
Under workshopen ville vi ge några konkreta exempel på verktyg för ett tydligare ledarskap. Alexander började med att rita och berätta om Dramamodellen (Karpmans triangel), som kan användas för att belysa osunda relationer i en organisation. Modellen går ut på att ett drama behöver tre roller för att existera: offer, förövare och hjälpare.

Det är lätt hänt att HR fastnar i hjälpar-rollen. Att chefer eller medarbetare ber dem om hjälp hör ju till vardagen – särskilt i förändringstider. Detta är en av HR:s absolut största utmaningar! Lösningen ligger i att HR anammar ett coachande förhållningssätt. Det vill säga tron på att chefer och medarbetare med lite stöttning har förmågan att lösa sina problem själva.

Så nästa gång en chef kommer till HR-avdelningen för att du ska fixa något åt dem, var tydlig med: ”Jag kan inte hjälpa dig att göra ditt jobb, men jag kan stötta dig.”

Språkmönster – viktig nyckel
En annan av hemligheterna bakom skicklig kommunikation, handlar om alla de olika språkmönster vi människor använder för att skapa vår verklighet: vad vi motiveras av, hur vi sorterar information eller hur vi fattar beslut. Genom att förstå mottagarens preferenser och situationsanpassa ditt budskap därefter, kan du öppna helt nya dörrar och påverka i den riktning du önskar!

Vi lät workshopdeltagarna testa en metod med inspiration från NLP (Neuro Lingvistisk Psykologi). Under en övning två och två fick de konkret upptäcka vilket mönster de själva har för att sortera information. Förhoppningsvis en nyttig insikt i vikten av att kommunicera förändringar på mottagarens villkor!

Verktyg för att stärka HR:s roll
Jag har själv gått utbildningen Det tydliga ledarskapet och blivit ”frälst”. Jag har länge sett behovet hos HR att ta större plats och legitimera sin affärskritiska roll. Dessutom tror jag på tydlig kommunikation och ett coachande förhållningssätt som nödvändiga redskap för att hantera den ofta knepiga rollen i kläm mellan ledning, chefer och medarbetare.

Det tydliga ledarskapet är precis vad HR behöver för att stärka sin roll på alla plan. Därför har jag bistått Ledarbildarna med att ta fram en särskild HR-version av utbildningen. Se till att gå den!

det tydliga ledarskapet – hr-chef

Läs mer om DET TYDLIGA LEDARSKAPET för HR »
Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny