Mellospecial: Ett ordnat kaos – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Mellospecial: Ett ordnat kaos

Av den 5 februari 2016 942 visningar
LEDARSKAP. På plats under Melodifestivalen, imponeras vår ledarexpert Alexander Holmberg av den struktur och tillit som skapar ordning i kaos. Och av Christer Björkman som en exemplariskt tydlig ledare.

Alexander Holmberg – Melodifestivalen

Förmågan att hantera balansen mellan struktur och energi är en skicklig ledares viktigaste verktyg. Det är vad som driver resultat – i kombination med de små kontrollerade stegen som driver ett projekt eller ett företag framåt.

Du som arbetar nära chefer vet vad som händer när en kreativ och dynamisk ledare plötsligt ska förhålla sig till en befintlig HR-struktur. Det går ibland sådär.

Imponerande logistik
Jag befinner mig på Melodifestivalen, den första delfinalen för i år. Ett enormt hjul av energi och fokus som rullar igång. Som ledarskapsnörd av stora mått är jag imponerad. Av alla och allt. Min roll är att stärka några artisters tillstånd inför prestation, mental träning och fokus.

Det är som ett tåg, med stationer. Först till hotellet. Sedan transport till första genrepet. Där möter artisten det första teamet. Sedan en rundvandring av arenan. Var logen är. Men inte scenen. Det blir i morgon. Och så där håller det på. Sakta men säkert kryper målet allt närmare.

Ett väloljat maskineri
Varje artist, tidning, skivbolag, ljud, ljus, kamera, är som ett eget företag med egen agenda. Allt ska sitta. På sekunden. Allt ska sitta. Fel accepteras inte. Punkt.

Vi sitter för första gången i det som kallas för viewing room. Artisterna har varit på scenen och kört sitt nummer tre gånger. Tillsammans med ljud-, ljus-, och bildproducent går man sedan igenom de totalt 56 kamerapositioner som just det här numret har. För varje sekund. Jag är som sagt imponerad.

Tillit skapar balansen
Det är just då jag slås av en central detalj: Varje delmoment föregås av ytterst skickliga yrkesmänniskor. Och en tydlig struktur.

Men den syns inte. Den enda förteckning och lista jag sett är en väl placerad skärm med ett dagsschema. Alla vet ändå vad de ska göra. Rollerna är tydliga. Men framför allt litar man på varandra, den kompetens var och en besitter och att varje person också tar eget ansvar för den struktur man behöver.

Jag tänker att så länge som behovet av en struktur bottnar i brist på tillit i organisationen, då blir det för mycket struktur och det kväver energin i verksamheten. Men när strukturen bottnar i tillit till medarbetaren och chefen, då blir strukturen balanserad och stärker energin.

Idag är det skarpt läge, då kommer (nästan) allt vara på plats. Men i hotellfoajén är det lite kaosartat. Anna Books bidrag är diskvalificerat. Man hoppas på en kommentar från Anna, som är på sitt rum.

Jag antar att det förekommer ”svåra samtal” på sina håll. Men man slipper planera om. Anna kör sitt nummer. Hon tävlar inte, men lär vinna på ett annat sätt.

Christer Björkman – en tydlig ledare
När jag tittar på presskonferensen med Christer Björkman och hör honom på middagen efteråt, så förstår jag varför han är så skicklig. På presskonferensen identifierade han sig med Anna. Han kallade sig själv artist. Fast alla vet att han är Mr Melodifestival – mer än artist – så gick budskapet fram.

Misstag görs. Misstag hanteras med klara, enkla och tydliga besked. Med en tydlig tillit till processen och medarbetarna.

En tydlig ledare. Nästan som att han gått på kurs med mig.

Alexander Holmberg
Alexander Holmberg är ledarexpert och arbetar med att utveckla tydligt ledarskap i företag och organisationer, bl a under vår utbildning "Det tydliga ledarskapet". Alexander medverkar även i tidningen Chef och SVT:s Gomorron Sverige som ledarexpert. Författare till boken ”det tydliga ledarskapet”.
Alexander Holmberg
Alexander Holmberg

Senaste inlägg av Alexander Holmberg (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny