Ledarskap vid hot och våld
ARBETSMILJÖ. Det som bara inte får hända på jobbet händer ändå ibland. Att någon blir skadad, eller ännu värre. Som chef gäller det att agera rätt före, under och efter en hot- och våldsituation.
Att vara chef i en hot- och våldsituation är tufft. Samtidigt är just chefen den viktigaste nyckelfiguren. Du kan göra stor skillnad! Agerar du rätt före, under och efter, så skapar du trygghet. Och trygghet är det som bäst behövs i det läget.
FÖRE:
Policys och handlingsplaner är viktiga – och ännu viktigare är att de är aktuella, kända, och genomdiskuterade. Hur är det med nyanställda? Har alla hos dig fått en genomgång av vad som gäller? Vet de hur hot-och våldsituationer kan undvikas? Vet de vad de ska göra om de upplever en hotfull situation? Och hur är det med dig själv? Kan du det här bra? Behöver du själv kunskap så att du vet vad som gäller?
Se till att du verkligen kan detta område. Arbetsmiljöansvaret som vi chefer har är i mina ögon det största och tyngsta ansvaret i jobbet – och då ska vi se till att kunna det så bra det bara går!
UNDER:
Om nu något händer? Att behålla sitt lugn kan vara svårt. Om du är trygg med era rutiner, och personalen också – så kommer ni att komma ihåg dem och agera utifrån dem. Sedan händer saker med oss människor när vi upplever hot, det går inte att förbereda sig på allt. Regler och rutiner är till för att minimera riskerna, och skapa trygghet. Så agera utifrån det ni har sagt. Lita på era rutiner.
EFTER:
Det som inte fick hända hände ändå. Vi arbetar med människor och hot och våld kan aldrig undvikas helt. Om något riktigt otäckt händer kommer du säkert att känna skuld, det är oundvikligt. Samtidigt ska du jobba med arbetsgruppen och försöka komma vidare. Väldigt tufft. Och återigen, du som chef är nyckeln. Att din personal får stöd. Att ni pratar om det som hänt. Att ni reder ut vad som gick fel. Och om det är något i era regler och/eller rutiner som behöver uppdateras ska du se till att det blir gjort. Det är ditt ansvar.
Du behöver vara stark och lugn. Och så behöver du själv stöd. Först stöttar du din personal, men du behöver själv stöd så du orkar. Var får du det? Se till att veta det redan nu. För du måste också kunna gå vidare. Vara trygg i att du agerat rätt före, under och efter, så du kan släppa skuldkänslor och jobba vidare med ditt viktiga arbete.
Affi Kölevik
Senaste inlägg av Affi Kölevik (Se alla)
- Bra med konstruktiv kritik? Bullshit! - 2 september 2016
- ”Såg du inte att din medarbetare höll på att bränna ut sig?” - 10 juni 2016
- Du – din personals främsta förebild - 11 maj 2016
- Ledarskap vid hot och våld - 3 februari 2016
- Medarbetarna måste bidra till chefens arbetsmiljöansvar - 4 juni 2015
Tags: arbetsmiljö, chefens ansvar, ledarskap