Nu är det jul igen och igen och igen… – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö

Nu är det jul igen och igen och igen…

Av den 18 december 2015 942 visningar
ARBETSMILJÖ. Kaj Stenman tar risken att vara glädjeförstörare och skriver en julkrönika om ett aktuellt ämne: alkohol på jobbet.

Kaj StenmanHur man än vrider och vänder på det så är alkoholen normen, det normala. Också på jobbet. Julbord med snaps och öl, det hör till även mitt på dagen. Inför julledigheten får man en flaska champagne till nyår. Kanske inte inom vården eller andra kvinnodominerade låglöneyrken, men på väldigt många andra ställen.

Sen har vi ju aw:n, där måste man vara med om man vill vara en i gänget! Ja, och så blir det sommar, sommarfest och sommarpresent. Kanske inte inom vården eller andra kvinnodominerade låglöneyrken, men på väldigt många andra ställen.

När man väl är tillbaka på jobbet efter sommarledigheten är det kick-off. För det är väldigt viktigt att få ihop gänget. ”Hey kamrater, let’s kick some ass och leverera världsklass och spöa budget!” Ja, ni vet hur det låter.

Normen är att dricka alkohol. Jag dricker inte alkohol. Vid varje social tillställning måste jag därför redovisa för ett stort antal personer varför jag inte dricker. För det är ju så himla gott, det vet alla! Ofta får jag förklara i omgångar till samma personer eller grupper.

Första frågebatteriet är lite allmänt. ”Ska du inte ha ett glas?” eller ”Kaj för fan, man skålar inte i vatten!” Andra vågen i frågebatteriet är mer orienterad på om jag har genetisk disposition för att vara alkoholist. Sen en snabb kontroll att jag inte har en hemsk sjukdom som cancer, ALS eller så. Tredje vågen börjar med: ”Du dricker väl vin i alla fall” och slutar med påstående som att: ”Ja, jag har då aldrig sett dig full eller att du har gjort bort dig eller du vet. Jag hade ingen aning, hur länge har du varit nykter?!”

Read my lips: Jag är inte alkoholist, jag har bara slutat dricka. Precis på samma sätt som jag slutade röka. Ingen ifrågasätter rökningen och det finns fantastiska cigarrer och cigaretter, jag lovar. Det kändes helt enkelt inte rätt eller smart att hålla på.

Tänk om HR var lika väletablerat på våra arbetsplatser som alkoholen är, hur skulle det inte då se ut? Om HR var en lika djupt integrerad del av alla fester och om aw:n delvis handlade om lite framåtlutande HR-frågor… Hur bra verksamheter hade vi inte då?

Så: Ho Ho och en riktigt god och kanske vit jul till er alla!

Kaj Stenman

Kaj Stenman

ManagementkonsultReady for anything
Alla vet hur man gör en bra teoretisk plan, konsten är att få det att inträffa i verkligheten! Kaj Stenman har varit ledare i många år, bl a som vd, försäljningschef, marknadschef och IT-chef. Nu hjälper han företag och organisationer att utvecklas genom att prioritera människorna, skapa enkla fungerande strategier och försäljningsdrivande aktiviteter.
Kaj Stenman
Kaj Stenman

Senaste inlägg av Kaj Stenman (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Ingen kommentar »

  • Anna Mindelöf skriver:

    Jag håller 100% med. Jag är mkt mkt trött på alla frågor om varför jag inte dricker alkohol. Egentligen borde alla andra förklara varför de dricker. Jag är dessutom minst lika rolig som alla andra utan att dricka alkohol.

Meny