Fokus och effektivitet på hjärnans villkor – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö, org & ledarskap

Fokus och effektivitet på hjärnans villkor

Av den 8 december 2015 942 visningar
ARBETSLIV. Visste du att det går att höja verksamhetens kvalitet bara genom att organisera arbetet utifrån hjärnans styrkor och svagheter? Vi bjuder på fyra tips!

Hjärnan på jobbet – effektivitet

Hjärnforskningen har revolutionerat synen på oss själva och våra hjärnor under 2000-talet – och nu vinner dessa rön också insteg i arbetslivet. David Rock populariserar forskningens resultat i boken Hjärnan på jobbet *. Han visar där att varje företag och organisation kan höja verksamhetens kvalitet om arbetet organiseras utifrån hjärnans styrkor och svagheter.

Våra hjärnor kan tränas och trimmas
Det kanske mest uppmuntrande i Rocks och forskningens budskap är att hjärnan är formbar. Om vi bara lär oss hur hjärnan fungerar kan vi träna och trimma den att bli mer välfungerande och effektiv. Inte minst gäller det här vår förmåga till fokus och koncentration: Varje gång vi lyckas genomföra något med starkt fokus byggs nervbanor i hjärnan som hjälper oss att vara fokuserade även nästa gång hjärnan sätts på prov.

Multitasking fungerar inte
Problemet är att vi i dag ofta arbetar på tvärs mot hjärnans behov, inte minst genom att vi ständigt ”multitaskar”. Forskningen visar entydigt att multitasking inte fungerar. Att försöka hålla fokus på flera saker samtidigt kräver mycket energi från hjärnans mest avancerade del – den främre hjärnbarken. Den är helt enkelt inte designad för det.

Att göra flera saker samtidigt sänker kvaliteten i det vi gör och innebär risk för misstag. Studier visar också att de sämsta multitaskarna är de som tror att de behärskar det. Multitasking är för hjärnan lika dåligt som skräpmat är för kroppen.

Fokus skapar en positiv spiral
Den andra, positiva sidan av myntet är att koncentration och uppmärksamhet är som ett styrkepass för hjärnan – det bygger upp våra ”hjärnmuskler”. Det här innebär paradoxalt nog också att de som är duktigast på att ”multitaska” i forskarnas tester är de som inte brukar göra det. Förklaringen är att deras hjärnor är ”trimmade” för fokus och koncentration. När de i ett test tvingas utföra flera uppgifter samtidigt är de mera skärpta än inbitna ”multitaskare”, vars hjärnor är mer splittrade.

Tips för fokus och effektivitet på hjärnans villkor
Varje individ, företag och organisation kan förbättra sina prestationer genom att organisera arbetet utifrån hjärnans styrkor och svagheter – och samtidigt ”trimma” hjärnan att bli än mer välfungerande.

  1. Hjärnan kan bara fokusera på en krävande uppgift åt gången. När vi utför flera uppgifter samtidigt tappar vi i precision eller prestation. Om du kommer på dig själv med det, så dra ner på takten och välj vilken av uppgifterna du ska fokusera på.
  2. Ta bort yttre distraktioner när du behöver fokusera. Koncentration kräver att vi avvärjer distraktioner för hjärnan. Öppna kontorsmiljöer är störande för många, så på varje arbetsplats bör det finnas tysta rum utan yttre störningar – eller en möjlighet att arbeta hemma eller i någon annan lugn miljö. Uppmuntra varje medarbetare att hitta sitt personliga sätt att förbli koncentrerad och skärpt.
  3. Minska dina inre distraktioner innan du tar itu med en krävande uppgift. Ofta stör vi oss själva med flackande tankar eller distraherande känslor. Rensa hjärnan genom någon minuts vila, meditation, musiklyssnande, frisk luft eller annat som gör att du samlar ihop dig och ger din hjärna en stunds återhämtning.
  4. Hjälp deltagarna att vara fokuserade på era möten. Se till att alla på mötet kan koncentrera sig på det som kräver kvalificerat tänkande, dialog och samverkan. Tydlig struktur, avstämningar under mötets gång, stödanteckningar på tavlan, tillåtande attityd m.m. bidrar till att vi inte distraheras inifrån utan har fokus på mötets syfte. Minimera yttre distraktioner som plingande sms, e-post och annat digitalt brus.

* Fotnot: Boken ”Hjärnan på jobbet” finns att köpa hos bl a Adlibris och Bokus. HR-bloggens läsare kan inför julen beställa boken till specialpriset 195 kronor inkl moms direkt hos Dana Förlag (ordinarie pris från 255 kr). Uppge kampanjkoden ”HR-bloggen”.

Peter Fowelin

Peter Fowelin

Skribent, författare och förläggare
Peter Fowelin är en av HR-bloggens återkommande skribenter. Han har länge varit verksam som organisationskonsult, författare & föreläsare och har bl a skrivit ledarskapsboken ”Från motstånd till möjlighet”. Han har en bakgrund som lärare, projektledare och chef och driver sedan 2011 Dana Förlag, med böcker om mindfulness, personligt ledarskap med mera.
Peter Fowelin
Peter Fowelin
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

Ingen kommentar »

1 Pingbacks »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny