Implementera mera! Processer har inget värde i sig. – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Implementera mera! Processer har inget värde i sig.

Av den 4 november 2015 942 visningar
FÖRÄNDRINGSARBETE. Mycket fokus hamnar idag på skapandet av olika HR-processer. Men för att processerna ska tillföra organisationen ett reellt värde, måste resurser även avsättas till implementering, dokumentering och uppföljning.

hr-processer

Dagens föränderliga företagsklimat ställer höga krav på både medarbetare och chefer. Vi ska alla vara förberedda på att, på ett effektivt och resurssmart vis, hantera alla möjliga sorters förändringar.

Många missar dock det faktum att det inte räcker att lägga upp en plan som ser bra ut. En snitsig powerpoint-presentation som presenterar en massa nya processer skapar inte något värde i sig. Det är inte förrän den nya planen eller processen faktiskt genomförs som magin händer. Du har hört orden förut och nu säger jag det igen: implementera mera!

Skev fördelning
Självfallet är det så att noga genomtänkta och väl underbyggda HR-processer är ett stöd och skapar grunden för ett bra förändringsarbete. Men ofta lägger organisationer alldeles för mycket tid och resurser på framtagningen av processen – och alldeles för lite på att implementera, följa upp genomförandet och utveckla processen med ledning av det som har framkommit.

Jag är säker på att HR skulle vinna stort på att hjälpa linjecheferna med att förstå vikten av att faktiskt göra det här, och sedan hjälpa dem att hitta smarta och effektiva sätt att få in det här som en del i det dagliga arbetet!

Verkliga exempel
Ett mycket enkelt och tydligt exempel för att illustrera det här är utvecklingssamtal. Det räcker att surfa på nätet i några minuter för att hitta plan efter plan efter plan, processer som man uppmuntras att följa, och allihop låter ungefär likadant.

Självklart ska företagen ställa upp tydliga HR-processer med fokus på syfte och mål, men allt för ofta stannar det där. Vem lägger sig vinn om att cheferna sedan också faktiskt får stöd i genomförandet på ett bra sätt? Då menar jag allt från den praktiska frågan ”Hur genomför jag nu det här samtalet så att det ger så bra resultat som möjligt”, till effektiviseringsaspekter och inte minst uppföljningsarbete.

Skapa för all del en bra process, men glöm inte att det verkliga värdet skapas i själva genomförandet!

Patrik Nordkvist

Patrik Nordkvist

Grundare och rådgivareFörsäljningschefen
Patrik Nordkvist har över 20 års erfarenhet som försäljningschef och VD på flera snabbväxande bolag. Här delar han framförallt med sig av sina erfarenheter och tankar kring prestation, mål och kompetens.
Patrik Nordkvist
Patrik Nordkvist
Patrik Nordkvist

Senaste inlägg av Patrik Nordkvist (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny