Vad katten är HR? Om otydligheten i den mänskliga resursbranschen. – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, strategisk HR

Vad katten är HR? Om otydligheten i den mänskliga resursbranschen.

Av den 16 oktober 2015 942 visningar
JOBBA MED HR. Välfungerande HR med tydlig koppling till verksamhet, affär och mål behövs idag mer än någonsin. Vår nya bloggare Alexander Holmberg vill bidra till en ökad tydlighet kring HR:s viktiga roll.

Alexander Holmberg, ledarskapskonsult

Om man frågar tio olika chefer ”Vad är HR?” så kommer vi att få lika många olika svar. Alltifrån ekonomi och varumärkesutveckling till jobbcoaching och kristallhealing.

”HR sköter det där administrativa…”
”HR tar de där samtalen som är svåra…”
”HR sköter relationen med facket…”
”HR ordnar ledarskapsutbildningarna…”
”HR fixar när det är strul någonstans…”
”HR tar rekryteringarna…”

För det stora antalet mellanstora företag i Sverige, så är HR någonting man bör ha ”bara för att”. Snarare än en grundförutsättning för en framgångsrik affär.

Otydlig roll
I min roll som ledarskapskonsult har jag mött HR i de flesta olika situationer som finns. Oftast i kläm mellan cheferna, ledningen och medarbetarna. Ofta med otydligt uppdrag och otydligt mandat – i en situation där det är komplext att peka på det faktiska värdet av en HR-insats. Att HR inte upplevs spela den viktiga roll de faktiskt har, skapar onödiga problem för alla parter.

Vi vet alla att företag som satsar på sin personal är företag som är välmående och som jobbar som man ska. Men min erfarenhet är också, att även om man i goda tider gör det som förväntas, så nog katten hamnar HR-frågan under punkten övrigt när det brinner till.

HR i ledningsgruppen?
För en tid sedan gjorde vi en mindre rundringning. Vi frågade 100 utvalda företag, av varierande storlek och bransch, huruvida HR sitter med i ledningsgruppen eller inte.

Över 60 % svarade ja på frågan. Men när vi kontrollerade detta närmare, så visade det sig att bara cirka 30 % av de 100 företagen faktiskt hade med HR i ledningsgruppen. Övriga 30 % var med i en utökad ledningsgrupp. Du vet den där ledningsgruppen som inte riktigt är på riktigt.

Så länge den mänskliga resursbranschen inte kan motivera sin existens i en kommersiell verksamhet med siffror, så kommer det fortsätta att vara så här.

Affärsdriven HR behövs!
Jag tror jag sett det mesta ”därute”. Ibland är verkligheten hisnande och överträffar varenda dikt som skrivits. Tro mig: tydlig fungerande HR med tydlig koppling till verksamhet, affär och mål behövs idag mer än någonsin.

Detta tänker jag skriva om här på HR-bloggen framöver. Om mitt möte med en – i mina ögon – ganska omogen HR-bransch. Jag tänker dela med mig av mina erfarenheter från konsultens perspektiv över att arbeta med HR-folk.

Min ambition med att skriva här för dig, är att bidra till en ökad tydlighet kring vad HR är och inte är. Du kommer att bli provocerad. Ibland kommer du hålla med mig, ibland inte. Förhoppningsvis kan vi tillsammans unna oss en stunds reflektion, en liten paus i den mänskliga resursbranschen. Kanske kan vi till och med lära av varandra.

Alexander Holmberg
Alexander Holmberg är ledarexpert och arbetar med att utveckla tydligt ledarskap i företag och organisationer, bl a under vår utbildning "Det tydliga ledarskapet". Alexander medverkar även i tidningen Chef och SVT:s Gomorron Sverige som ledarexpert. Författare till boken ”det tydliga ledarskapet”.
Alexander Holmberg
Alexander Holmberg

Senaste inlägg av Alexander Holmberg (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Ingen kommentar »

 • Nanette Brink skriver:

  Bra och korrekt iakktagelse Alexander! Håller helt med – kanske slår du in öppna dörrar just i detta forum :).

  Tyvärr går utvecklingen mot affärsdriven HR relativt långsamt. En stor anledning till detta är att landets HR akademiska utbildningar fortsätter att utbilda unga framtida HR professionella utan vare sig t.ex. företagsekonomi eller marknadsföring på schemat. Jag möter ofta unga nyexade HR akademiker som är förvirrade över sitt yrkesval när de väl kommer ut i ”verkligheten”. Det du kallar omogen bransch kanske handlar om en bransch som saknar kunskap, metod och verktyg för att bedriva affärsdriven HR, vilket ger en låg professionell självkänsla i HR frågor som inte handlar om rekrytering, svåra samtal och fackliga relationer.

  Jag ser fram emot att följa dina tankar och idéer här på HR bloggen!

  Nanette Brink
  Sweden HR group

  • Tack Nanette, för välkomnandet.
   Ja, visst är det så att jag slår in öppna dörrar i mångt och mycket, det vet jag.
   Men det som är intressant, är varför det tar tid.
   Varför är inte HR en del av den affärskritiska processen, när nu alla verkar ”veta om det”?
   – Vågar man inte?
   – Vill man inte?
   – Är kompetensen för låg?

   Det är jag nyfiken på.

   Affärsdriven HR låter som om det är två olika fenomen.
   Går det att driva en affär utan HR?

   Sedan tror jag som du skriver, att mycket handlar om ”självkänsla” i branschen, kanske mer identitet, som i sig bottnar i bristande kompetens för – affären, snarare än HR.

   Så tänker jag spontant denna dag.

 • Jenny Holtås skriver:

  Hej låter spännande, tänker sadla om helt och vill gärna jobba med HR i framtiden. Vad skulle du rekommendera för utbildning, hur ser marknaden i framtiden ut, tror du? Mvh jenny

  • Hej Jenny.
   Helt omöjligt för mig att säga, eller rekommendera, då jag vet för lite om var du kommer från och vad du menar med sadla om.
   Här finns massa info på hr-bloggen.

   Ett bra förslag för de som fnular på omsadling är att ringa de som verkar bra i den bransch man vill till. Prata med dem, då bygger du samtidigt upp ett nätverk.

   Lycka till!

 • Erik Sturesson skriver:

  Det låter väldigt intressant och bra! Kul att se att du som arbetar med HR ser den tydliga vikten i att arbetet är affärsrelaterat!

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny