Rätt arbetsmiljö för rätt personlighetstyp maxar prestationerna
ARBETSMILJÖ. Introvert, extrovert eller ambivert? För att var och en ska kunna prestera optimalt är det viktigt att anpassa arbetsmiljön efter medarbetarnas olika personligheter och behov.
Eftersom vi människor är så olika som individer, har vi också olika behov på våra arbetsplatser: Introverta behöver en tyst och ostörd miljö för att bäst kunna utföra sin uppgift. Extroverta behöver utrymme att resonera och samtala sig fram till nya lösningar. Sedan finns det de som står precis mitt emellan, de ambiverta, som trivs i båda miljöerna.
Personlighetstest online
Rekryterings- och bemanningsföretaget Adecco slår nu ett slag för våra olika behov av arbetsmiljöer genom initiativet Rätt personlighet på rätt plats.
– Vi har bland annat tagit fram ett personlighetstest, där man får veta om man har en introvert, extrovert eller ambivert personlighet. Därefter kan man se vilken arbetsmiljö som passar ens personlighet bäst, berättar Charlotte Nordén, informations- och marknadschef på Adecco.
Aktivitetsbaserade kontor – för och emot
Ett lysande initiativ idag när arbetsgivare favoriserar extroverta och alltmer anammar trenden aktivitetsbaserade arbetsplatser, där medarbetarna inte har någon egen fast arbetsstation. I stället anpassas kontoret för olika aktiviteter, med möblemang som stödjer respektive aktivitet.
För företagen handlar det om minskade lokalkostnader genom att ytorna används effektivare och kan anpassas efter personalstyrka. Förespråkarna pekar också på bättre ergonomi samt kunskapsutbyte och ökad kreativitet när det skapas plats för spontana möten.
Motståndarna menar däremot att störande prat i kontorslandskap försämrar prestationen med upp till tio procent – vilket knappast uppväger de pengar man sparar på minskad kontorsyta. Konflikter är också vanligare på aktivitetsbaserade arbetsplatser och den upplevda psykosociala hälsan är sämre med ökade stressnivåer. Ny forskning visar även att trivsel, produktivitet och arbetstillfredsställelse påverkas av möjligheten att personifiera sin arbetsstation.
Involvera medarbetarna
Så hur gör man då för att i möjligaste mån tillgodose allas behov, även på en aktivitetsbaserad arbetsplats? En förutsättning är att medarbetarna känner sig trygga på jobbet och i gruppen, enligt Oskar Henrikson, som är legitimerad psykolog och organisationskonsult på Habitud.
Den tryggheten är det chefens uppgift att bygga upp, menar Oskar. Nyckelordet är involvera. Alla medarbetares behov måste fram i ljuset och vara okej att prata om inför övergången till ny kontorsmiljö.
– Som chef behöver du fråga: Vad förväntar ni er av mig? Vilka farhågor ser ni med den nya utformningen av kontoret? Vilka behov har ni, var och en, för att kunna utföra ert arbete bra – och vad kan vi göra för att tillfredsställa dem? Att få med sig en grupp i en förändring handlar om att få varje person att inse hur belönande förändringen kommer att bli. Möt medarbetarna med öppenhet och till slut kommer du ha en arbetsgrupp som både ropar ja och trivs på jobbet, säger Oskar Henrikson.
Skapa gemensamma uppförandekoder
Uppförandekoder är också ett bra sätt att ta hänsyn till olika medarbetares personligheter.
– Jag tror att varje kontor behöver ett kodsystem som hjälper alla att bli nöjda. Tänk lite Magdalena Ribbing: ”i det här rummet har vi tysta förmiddagar”, ”när jag sätter på mig hörlurar vill jag vara ifred”, ”den här flaggan betyder att det inte gör något om jag blir avbruten”. Det kodsystemet behöver gruppen skapa tillsammans, tipsar Oskar.
Annika Ahnlund
Senaste inlägg av Annika Ahnlund (Se alla)
- Därför söker era medarbetare nytt jobb 2020 - 15 januari 2020
- 2019 – året då företag insåg vikten av lärande? - 17 december 2019
- Digitala verktyg bidrar till hållbara medarbetare - 4 december 2019
- IQ-test eller personlighetstest – vad fungerar bäst i rekryteringen? - 14 november 2019
- 3 sätt för HR att agera utifrån data - 4 november 2019
Tags: arbetsmiljö, arbetsplats, organisation, personlighet