Så organiserar ni jobbet som hjärnan vill ha det – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö, läsvärt, org & ledarskap

Så organiserar ni jobbet som hjärnan vill ha det

Av den 5 oktober 2015 942 visningar
ARBETSLIV. Högt tempo och ett aldrig sinande informationsflöde gör stress till ett växande problem. Men det går att jobba lugnare, smartare och effektivare genom att organisera arbetet utifrån hjärnans styrkor och svagheter. Här är fem tips!

Hjärnan på jobbet

Under de senaste 10-15 åren har neurovetenskapen revolutionerat synen på oss själva och våra hjärnor. Författaren och ledarskapskonsulten David Rock är en av dem som tidigt dök ner i floden av forskningsrapporter för att vaska fram guldkornen åt oss andra och presentera lärdomarna på ett lättfattligt sätt. Han har även myntat begreppet neuroIeadership och varit med och startat NeuroLeadership Institute.

Sortera och prioritera
Den grundläggande frågan i David Rocks bok Hjärnan på jobbet* är hur vi får ut mesta möjliga av våra mentala resurser i en vardag fylld av stress och prestationskrav. Vi får möta Emily och Paul mitt uppe i sina hektiska karriärer och vardagens familjeliv. Genom en resa in i Emilys och Pauls hjärnor får vi se hur de kämpar med att sortera och prioritera – och hur de skulle kunna göra i stället. Rock visar hur vi alla kan navigera framgångsrikt genom en arbetsdag, för att fortfarande känna oss fulla av energi och lust när hemmabestyren tar vid.

Företagskulturen påverkar
Bara genom att förstå hur hjärnan fungerar – varför den blir blir så ansträngd av stress, varför det är svårt att ändra beteendemönster och så vidare – får vi ledtrådar till nya beteenden. Rock förser oss även med tips och mentala verktyg som kan omsättas direkt, både för oss som individer och på våra arbetsplatser. Bland annat kring vad som bidrar till energi, effektivitet och produktivitet i arbetet – och hur kulturen på företag och arbetsplatser kan förändras för att bidra till detta.

Det är lätt att känna sig nedslagen när man ser hur många som drabbas av stress och utmattning – eller helt enkelt bara tappar tron på att det går att finna ett jobb där kreativitet och högt tempo förenas med meningsfullhet och hållbarhet. Det uppmuntrande med Rocks budskap är att hjärnan är formbar och anpassningsbar, så om vi bara lär oss hur den ska hanteras går det att skapa företag där inte bara vinsten lyfter, utan där även medarbetarna gör det.

Fem tips för att organisera som hjärnan vill ha det

Varje företag och organisation kan höja kvaliteten i sina prestationer och öka effektiviteten genom att organisera arbetet utifrån hjärnans styrkor och svagheter. Här följer fem konkreta tips:

  1. Gör det mest krävande när hjärnan är pigg. Det är idiotiskt att gå igenom mejlskörden på morgonen, då detta är hjärnans kvalitetstid. Gör något krävande i stället, som att vara kreativ, strategisk eller relationsinriktad. Eller ha dagens viktigaste möte då.
  2. Prioritera prioritering. Prioritering är en av hjärnans mest energikrävande processer – därav vårt omedvetna motstånd mot att prioritera. Se till att hitta en arbetsmetod där ni hjälps åt att prioritera.
  3. Sluta hylla multitasking. Att växla sitt fokus tar energi – på den punkten är forskningen entydig. Studier visar också att de sämsta multitaskarna är de som tror att de är bra på det.
  4. Gör inte flera mentalt energikrävande saker samtidigt. När precision i uppgifterna är viktig är enda sättet att ta dem en i taget. Organisera arbetet så att alla kan utföra mentalt energikrävande uppgifter ostörda – och hjälp dem skilja på vad som är krävande och vad som är rutinuppgifter.
  5. Spara hjärnkapacitet genom att notera saker. Ju mindre man slipper hålla i minnet, desto mer kapacitet frigörs för kvalitativt hjärnarbete. Ett effektivt sätt att förstöra ett viktigt möte är att ösa på med information som deltagarna måste hålla i huvudet. Skapa en möteskultur som hjälper deltagarna att vara effektiva.

* Fotnot: Boken Hjärnan på jobbet finns att köpa hos bl a Adlibris och Bokus. Exklusivt för HR-bloggens läsare kan boken t.o.m. 2015-10-20 beställas till specialpriset 195 kronor inkl moms direkt hos Dana förlag (ordinarie pris från 255 kr). Uppge kampanjkoden ”HR-bloggen”.

Peter Fowelin

Peter Fowelin

Skribent, författare och förläggare
Peter Fowelin är en av HR-bloggens återkommande skribenter. Han har länge varit verksam som organisationskonsult, författare & föreläsare och har bl a skrivit ledarskapsboken ”Från motstånd till möjlighet”. Han har en bakgrund som lärare, projektledare och chef och driver sedan 2011 Dana Förlag, med böcker om mindfulness, personligt ledarskap med mera.
Peter Fowelin

@PFowelin

Organisationskonsult, författare och föreläsare. Driver danaforlag.se, med böcker om mindfulness, ledarskap, hjärnforskning m.m.
Peter Fowelin
Peter Fowelin
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

Ingen kommentar »

1 Pingbacks »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny