Modern teknik för lärande organisationer – HRbloggen.se
Hem » kompetens

Modern teknik för lärande organisationer

Av den 8 september 2015 942 visningar
KOMPETENSUTVECKLING. Vi måste frigöra lärandet från en specifik tid och plats – och i stället utnyttja Internet och modern teknologi. Det menar pionjären Donald Clark, som är hjärnan bakom flera inlärningsprogram för globala organisationer.

Lärande teknologi

I dagens digitala kunskapssamhälle måste vi förändra vår syn på inlärningsmetoder – om vi vill vara så effektiva och moderna som möjligt. En eldsjäl på området är Donald Clark, som tagit fram inlärningsprogram för flera globala organisationer och har över 30 års erfarenhet av onlineinlärning, spel, semantisk, anpassad och mobil inlärning.

Snabb utveckling
Donald Clark talar sig varm för användandet av ny teknologi:

– Det har skett fler förändringar i pedagogik under de senaste 10 åren än sammanlagt under de tidigare 1000 åren. Ändå sitter varje dag hundratusentals studenter över hela världen och lyssnar på föreläsningar. Ingenstans i inlärningspsykologin finns det stöd för att det här är det bästa sättet att lära sig saker. Vi måste bli mer sofistikerade, säger han i ett TED-talk.

Internet en viktig nyckel
Internet är en av de saker som har bidragit mest till att föra pedagogiken framåt, fortsätter han och tar just TED-talks som ett talande exempel:

– Miljoner fler människor sätter sig ner hemma, när de har tid och lust, och tittar på min föreläsning via TED än de som kommer hit och lyssnar. Det är nyckeln till det hela. Vi måste frigöra lärandet från en specifik tid och plats!

Häftiga tekniker för lärande
Clark menar vidare att vi måste förändra vår syn på tekniska hjälpmedel. Det finns flera häftiga tekniker för lärande, såsom adaptive learning, semantic curation, spaced practice och VR. Vi rör oss bort från linjärt presenterat e-lärande mot personlig inlärning med verkliga exempel och fallstudier som utgångspunkt.

Vi måste också skippa vår stelbenta syn på olika inlärningsstilar. Detta eftersom människor tar till sig information på flera sätt: både genom att se, höra och göra. Sociala medier ska heller inte underskattas som inlärningsverktyg.

Pionjär på området
Donald Clark var med och grundade Epic Group plc, som är ledande på den brittiska E-learningmarknaden. Idag är han investerare och styrelseledamot i PlanB Learning, WiQi, LearningPool och Cogbooks och engagerar sig i att implementera onlineinlärning i skolor och organisationer. Donald är en populär föreläsare på internationella konferenser, har vunnit vunnit flera utmärkelser och bloggar regelbundet om onlineinlärning.

Vill du ta steget från gammaldags till modern inlärning? Läs mer på Donald Clarks blogg. Eller kom och lyssna på honom live under Promisedagen den 6 oktober 2015!

Patrik Nordkvist

Patrik Nordkvist

Grundare och rådgivareFörsäljningschefen
Patrik Nordkvist har över 20 års erfarenhet som försäljningschef och VD på flera snabbväxande bolag. Här delar han framförallt med sig av sina erfarenheter och tankar kring prestation, mål och kompetens.
Patrik Nordkvist
Patrik Nordkvist
Patrik Nordkvist

Senaste inlägg av Patrik Nordkvist (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny