Ny föreskrift ska förbättra den psykosociala arbetsmiljön
Arbetsmiljöverkets nya föreskrift förtydligar att dialog mellan chefer och anställda är viktig för att uppmärksamma brister som hög arbetsbelastning eller kränkande särbehandling. Foto: Arbetsmiljöverket
ARBETSMILJÖ. En ny föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö börjar gälla den 31 mars 2016. Genom att göra reglerna tydligare, hoppas Arbetsmiljöverket minska den skenande arbetsrelaterade ohälsan.
Antalet anmälda arbetssjukdomar som beror på brister i den psykosociala arbetsmiljön har ökat med drygt 70 procent på bara fem år. Det handlar oftast om stress, samarbetsproblem eller mobbning.
Tydligare regler
– Att så många blir sjuka på jobbet av de här orsakerna är oacceptabelt, säger Erna Zelmin Ekenhem på Arbetsmiljöverket. Arbetsgivarna behöver prioritera arbetsmiljöarbetet ännu mer.
För att minska den arbetsrelaterade ohälsan har Arbetsmiljöverket idag fattat beslut om en ny föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö. Men det handlar inte om några nya regler, utan om att samla och förtydliga tidigare regler om bland annat arbetsbelastning, arbetstider och kränkande särbehandling i en och samma föreskrift.
Fokuserar på förebyggande åtgärder
Orsakerna till ohälsan står ofta att finna i hur arbetsgivaren organiserar arbetet och i det sociala samspelet på arbetsplatsen. Föreskriften riktar in sig på dessa orsaker och fokuserar på det förebyggande, systematiska arbetsmiljöarbetet. Det gäller att kartlägga risker och vidta åtgärder innan sjukdom eller ohälsa uppstår.
Enligt den nya föreskriften ska arbetsgivaren ansvara för att:
- Arbetstagarna inte får en ohälsosam arbetsbelastning. Resurserna ska anpassas efter kraven i arbetet. Att ge möjlighet till återhämtning, ändra arbetssätt eller ändra prioriteringsordning är exempel på hur arbetsgivaren kan arbeta förebyggande.
- Arbetstidernas förläggning inte leder till ohälsa. Risk för ohälsa finns till exempel vid skiftarbete, nattarbete, delade arbetspass och förväntningar på att ständigt vara nåbar. Redan i planeringen behöver arbetsgivaren uppmärksamma detta, och även se till att det finns tid för återhämtning.
- Klargöra att kränkande särbehandling inte accepteras på arbetsplatsen, till exempel i en policy, och att det finns rutiner för hur kränkande särbehandling ska hanteras, till exempel hur och var de utsatta snabbt ska få hjälp.
Ställer krav på chefernas kunskaper
Chefer har en viktig roll i att skapa en bra social och organisatorisk arbetsmiljö. Föreskriften ställer därför krav på att chefer och arbetsledare ska ha kunskaper i hur ohälsosam arbetsbelastning och kränkande särbehandling förebyggs och hanteras. Arbetsgivaren ska också sätta upp mål för att främja en god social och organisatorisk arbetsmiljö.
Det kan därför vara en god idé att planera in utbildning av era chefer innan de nya reglerna börjar gälla den 31 mars 2016.
Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) »Annika Ahnlund
Senaste inlägg av Annika Ahnlund (Se alla)
- Därför söker era medarbetare nytt jobb 2020 - 15 januari 2020
- 2019 – året då företag insåg vikten av lärande? - 17 december 2019
- Digitala verktyg bidrar till hållbara medarbetare - 4 december 2019
- IQ-test eller personlighetstest – vad fungerar bäst i rekryteringen? - 14 november 2019
- 3 sätt för HR att agera utifrån data - 4 november 2019
Tags: arbetsmiljö, arbetsrätt, chefens ansvar, mobbning, stress
Ingen kommentar »
2 Pingbacks »
[…] har även tidigare berättat att en ny föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö börjar gälla den 31 mars 2016. Med tydligare regler hoppas Arbetsmiljöverket minska den skenande […]
[…] Människor ska inte behöva bli sjuka på grund av ohälsosam arbetsbelastning eller kränkande särbehandling på jobbet. Det är bakgrunden till Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö som träder i kraft den 31 mars och som vi tidigare skrivit om. […]