Karl XI: Management by walking around
LEDARSKAP. ”Management by walking around” är idag ett känt begrepp. Men redan under den karolinska tiden utövade Karl XI detta slags ledarskap och framstår i den delen som en riktigt modern chef.
Jag läste nyligen en bok om Karl XI av Göran Rystad.
Förmåga att engagera
Om Karl XI kan vi säga att en av hans styrkor var hans förmåga att motivera soldaterna i svåra och avgörande stunder. Ofta med eget personligt risktagande.
Som militär strateg utvecklades han från premiären i slaget vid Lund. Den gången fokuserade han fel när hans styrka förföljde en dansk reträtt för länge. Turligt nog höll resten av den svenska styrkan emot tills Karl XI:s styrka kom tillbaka. Där visade han sin förmåga att motivera och engagera, även om han aldrig kom att bli någon större militärstrateg.
Kringresande kung
En annan sida som ska lyftas fram är att Karl XI förmodligen är den svenske kung i historisk tid som sett mest av Sverige. Det bestående intrycket är att han lade mycket tid och engagemang på att resa runt i hela landet. Hållpunkter i hans resor var ofta flottan i Karlskrona och fästningarna i Malmö och Göteborg.
Om såväl kungar som andra ledare florerar ofta en hel del passande historier som ska förstärka bilden av dem. I Karl XI:s fall anser Göran Rystad att Gråkappan är just en sådan story. I själva verket reste Karl XI knappast ensam och okänd, utan i sällskap av sin personal.
Efterfrågade brister
Hans stora ambition var att mönstra och träna den militära organisation han ville bygga upp efter att förmyndarstyret hade misskött detta. Han avslutade ofta mönstringarna med att samla soldaterna omkring sig och uppmanade dem att framföra eventuella klagomål – samtidigt som han lovade att alla skulle tas på allvar, skriver Rystad. Karl XI slog ned på alla tecken på misskötsel, på officerare som undanhöll soldaterna deras rättmätiga sold eller som begick övergrepp av något slag.
Management by walking around är idag ett känt begrepp. Karl XI passar som en riktigt bra förebild där. Själva metoden att runda mellancheferna och direkt tala med personalen, just i syfte att höra om det förekommer oegentligheter från mellanchefernas sida, det är en intressant fråga. Skulle du göra så?
En modern chef
Jag läser också att Karl XI var tämligen krass mot dem som stod honom nära, men som begick mer avgörande misstag eller fallerade i omdöme. De fick kliva ner helt enkelt. Det kan verka hårt, men kan också indikera hans professionella inställning till management.
Men det är kanske den större bilden av Karl XI som är intressant. Detta att han själv utsatte sig för samma risker som sina soldater, och att han ansträngde sig för att få en bred bild av läget i landet och i organisationen, det kan vi begrunda.
På så sätt var han en 2010-talschef: mobiliteten, pejlandet, det engagerande. Å andra sidan: en chef behöver hålla fokus på rätt saker och ibland verkar Karl XI ha varit för het på gröten.
Fotnot: Detta är en omarbetad version av ett inlägg med samma rubrik i bloggen Johans värld på Sydöstran.se.



Senaste inlägg av Johan Braw (Se alla)
- Karl XI: Management by walking around - 19 augusti 2015
- HR-personer borde oftare bli vd - 8 juni 2015
Tags: krönika, ledarskap, management, medarbetarengagemang, motivation