Ledarskapets myntfot – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Ledarskapets myntfot

Av den 11 juni 2015 942 visningar
LEDARSKAP. Förtroende är ledarskapets hårdvaluta. Genom att noggrant bygga upp förtroendekapitalet, har du också råd att göra misstag, menar vår bloggare Eduard von Busch.

ledarskapets myntfot: förtroende

Som chef är det oerhört viktigt att du sköter om din verksamhets balansräkning. Gör du vinst, kan du investera. Gör du förlust, måste du vidta åtgärder för att minska de röda siffrorna. Som chef är du aldrig bättre än ditt senaste beslut eller balansräkning.

Fungerar som en bankomat
Som ledare är det minst lika viktigt att sköta om din balansräkning. Många liknar därför ledarskapet vid en bankomat: Innan du kan göra uttag, måste du först sätta in på kontot.

Och vad är det då för valuta vi talar om när det gäller ledarskap? Jo, det är förtroende som är myntfoten. Om du som ledare inger förtroende till dina medarbetare, återgäldas detta med betalning i samma valuta: förtroendet att leda dem.

Kapitalet ger skyddseffekt
I det situationsanpassade ledarskapet är detta en grundbult. Har du bara satt in tillräckligt mycket på kontot förtroende, har du också råd att ta ut från det. Även om du fattar ett felaktigt beslut i en viss situation, ger överskottet på kontot en skyddande effekt.

Som chef kan du däremot tömma ditt konto genom ett enda felaktigt beslut – oavsett hur mycket eller lite du har satt in.

Mina råd på vägen:

  • Se till att noggrant sköta ledarskapets balansräkning: Sätt in mer än du tar ut från kontot, så bygger du upp ett kapital över tid.
  • Om du ändå måste göra ett större uttag än du har råd med: erkänn då detta och gör upp en betalningsplan för hur du skall komma i balans igen. Samt kommunicera tydligt ut detta till dem som behöver få veta!
Eduard von Busch

Eduard von Busch

LedarskapareAmbusch ledarskap
Ledarskapsutvecklare med fokus på målstyrning och ständiga förbättringar tillsammans med medansvariga. Brinner för transparens och no blame-kultur. 19 år i Försvarsmakten, därefter chefsposter och interimuppdrag på bl a Transdev, DB Schenker, Nobina, Enics och MW Logistikpartner.
Eduard von Busch
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny