HR-personer borde oftare bli vd – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, org & ledarskap

HR-personer borde oftare bli vd

Av den 8 juni 2015 942 visningar
DEBATT. Humankapitalet är numera företagens viktigaste resurs och nyckel till framgång. Vår nya bloggare Johan Braw efterlyser därför fler HR-personer på topposterna.

hr-kvinna som vd

Jag tror: i privat sektor är de flesta vd:ar ingenjörer eller ekonomer. Och jag menar då alltså bolag som vd:arna inte själva äger eller har grundat.

Jag tror: att i offentlig sektor är åtminstone många vd:ar ekonomer eller jurister (som undertecknad).

Var är de HR-utbildade?

Optimera mjukvaran
Min upplevelse: ett av de tyngsta inslagen i att vara vd eller myndighetschef är att optimera användningen av mjukvaran, det vill säga medarbetarna. Då handlar det i stor utsträckning om HR-frågor, i både hård och mjuk bemärkelse.

Den hårda bemärkelsen är arbetsrätt, kollektivavtal, förhandlingar, omplaceringar och lönesättning.

Den mjuka bemärkelsen är individ- och gruppsykologiska verktyg. Observera: verktyg. Jag tror att man som vd kan bli mer handlingskraftig om man ser individ- och gruppsykologi som möjligheter, snarare än besynnerligheter och svårigheter.

Alla vet ju att kultur äter strategi till frukost och att utveckla kultur handlar i högsta grad om individ- och gruppsykologi.

Genusaspekt och affärsfråga
Jag tror att det finns en genusaspekt i varför HR-personer inte oftare blir vd, men jag tror också att HR-personernas icke-närvaro i affärsbedömningarna kan påverka. Att vara vd handlar ju också om att leda affärerna och i de frågorna tenderar ingenjörerna och ekonomerna att vara mest inblandade. Det innebär också att de – av sig själva och andra – bedöms ligga närmare vd-rollen än HR-personen.

En annan faktor är att vd:n ofta kommer från branschen som företaget är verksamt i och HR är i princip alltid en sido-funktion till det.

Icke desto mindre tror jag att styrelserna bör begrunda att en HR-person som vd kan tillföra tung erfarenhet om hur mjukvarans – medarbetarnas – insatser optimeras. Inte minst i företag som behöver förändras.

Fotnot: Detta inlägg är tidigare publicerat i bloggen ”Johans värld” på Sydöstran.se.

Johan Braw
Är vd för det allmännyttiga bostadsföretaget Sölvesborgshem. Läser biografier, lyssnar på poddar, lyssnar på spännande människor, gillar utmaningar.
Johan Braw

@johanbraw

Min firma J Braw AB: konsulttjänster inom ledning, juridik och PR. Förut: vd i allmännyttan och i noterad koncern, kommunjurist, bitr jurist. Språk. Malmö FF.
Johan Braw
Johan Braw

Senaste inlägg av Johan Braw (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Ingen kommentar »

 • Anna skriver:

  Kan det vara så att HR folk inte vill bli VDar?
  Varför skulle vilja det, vi har ju redan det roligaste jobbet OCH hanterar VD:n.

 • Per skriver:

  Jag har, under mina 15 yrkesår, aldrig mött en HR-människa som ens varit i närheten av att vara kompetent nog för en VD-post. De har knappt ens varit kompetenta nog för det de gör…

  Kanske haft otur, men min syn av HR-folk är inte att de är VD-material. Inte på långa vägar.

  • Cecilia Berg skriver:

   Så sant! Men det är skillnad på HR och HR. Jag hoppas att du får förmånen att jobba tillsammans med en affärsnära HR som sätter lönsamhet, strategi, omvärldsbevakning och företaget lika högt som humankapitalet. Det ger nämligen underverk för lönsamheten. Och tro mig, vi finns 😉

 • Therese skriver:

  Vi har idag en VD som bland annat haft roller inom HR. Jag är övertygad om att hans bredd och kompetens samt förståelsen för olika områden ger honom en stor fördel i rollen där han ska leda en verksamhet (han gör ett mycket bra jobb!).

  Jag är stolt och glad över att kunna säga att jag i min organisation och i mitt nätverk är omgiven av väldigt kompetenta människor, både inom HR och inom andra områden.

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny