Medarbetarna måste bidra till chefens arbetsmiljöansvar – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö, läsvärt

Medarbetarna måste bidra till chefens arbetsmiljöansvar

Av den 4 juni 2015 942 visningar

arbetsmiljö kontor

ARBETSMILJÖ. Vi chefer har ett lagstadgat arbetsmiljöansvar. Men om vi ska kunna ta det, krävs att dagens självgående medarbetare har tillit till oss och berättar hur de mår och vad som händer, menar verksamhetschef Affi Kölevik.

På kunskapsintensiva arbetsplatser har personalen ett långtgående eget ansvar. De planerar sitt jobb självständigt. Genomför det självständigt. Och utvärderar självständigt.

Chefen delegerar och är mer som en coach än en arbetsledare. De anställda jobbar på och levererar resultat. Arbetsplatsen gör gemensamma större planeringar någon gång om året, som kanske följs upp kvartalsvis eller halvårsvis. Allt är frid och fröjd.

Men arbetsmiljöansvaret då?!
Chefen har ju ansvaret att ha koll på hur alla mår… Men hur ska detta gå till i praktiken? Jag har själv, och i diskussioner med andra chefer, stött och blött denna fråga många gånger. Och något enkelt svar tycker jag mig inte se.

Personalen tycker ofta att chefen borde se och förstå själv. Medans vi som chefer ofta står där rätt ovetande. Och om ingen i personalen berättar öppet är det faktiskt riktigt svårt att veta vad som egentligen händer. Visst, det finns en massa verktyg: utvecklingssamtal, arbetsmiljöenkäter, snabbmätningar. Men ändå. Ibland kan det gå väldigt långt och vi chefer står inför stora bekymmer – för när väl problemen har rotat sig är de svårare att gräva upp.

Det krävs två för att dansa tango
Myntet har alltså två sidor: Chefen har ansvaret och borde se och märka vad som händer på arbetsplatsen. Samtidigt: Dagens moderna arbetsmetoder ger inte den möjlighet till insyn som fanns förr. Arbetet sköts på ett annat sätt. Så den andra sidan av myntet är personalens vilja att bidra till chefens möjlighet att ta sitt arbetsmiljöansvar. Annars blir myntet halvt.

Affi Kölevik

Affi Kölevik

VerksamhetschefLärarförbundet
Affi är verksamhetschef för Lärarförbundets region i Östergötland och Södermanland. Hon har en lång chefserfarenhet inom idéburen sektor. Följer och driver frågor inom motivation, förändringskunskap och vad som får oss människor att göra varandra bättre.
Affi Kölevik
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Ingen kommentar »

  • Ulrika Ek skriver:

    Så bra skrivet! Funderar ofta på hur jag skall nå ut på ett tydligt sätt till medarbetare och hur jag på bästa sätt skall förvalta informationen. Jag tror stenhårt på att det krävs ”två för att dansa tango” men jag tror också att det i de flesta fall krävs att arbetsgivaren bidrar till ett klimat som uppmuntrar medarbetare att tala öppet om vad som egentligen händer.
    Precis som Affi Kölevik skriver så anser jag att tillit är A och O i ett framgångsrikt arbetsmiljöarbete. Tack fören bra artikel!

  • Christer Zachrisson skriver:

    Naturligtvis ska samtliga på en arbetsplats ta ansvar för sin arbetsmiljö. Som jag ser det så är det viktigt att chefen/arbetsledaren har som mål, att se till att det är ett öppet klimat och ha förmåga att lyssna även på det som inte är öronkliande. Tillåta sej att bli kritiserad oxå. På något vis så är det ju ändå chefen som har huvudansvaret och måste kunna ta det oxå när det blir lite obekvämt. Som jag fick höra av vår ordförande på Livs- klubben, när jag var en ung man och arbetade som charkuterist på Scan, ” Det var gnissel i maskineriet och chefen sa: Vi har några dåliga element här! Svaret kom blixtsnabbt: Det kan la lika gärna va skit i ledningen! ” Som sagt alla har ett ansvar, men den som är chef lägger mycket av agendan och förutsättningarna. Förtroende ska byggas upp. Det är inget som kan tas.

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny