Ständig uppkoppling gör oss mindre effektiva – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö

Ständig uppkoppling gör oss mindre effektiva

Av den 29 maj 2015 942 visningar

multitasking – stress

ARBETSMILJÖ. Våra hjärnor hänger inte med i den snabba IT-utvecklingen. Multitasking och att vara nåbar överallt leder till stress och ineffektivitet. Så här minimerar du problemen på er arbetsplats!

Multitasking gör oss långsamma och mindre effektiva, menar hjärnforskare Katarina Gospic (se tv-klipp här). Studier visar att vi återvänder till vår mobiltelefon runt 150 gånger om dagen.

Snabba belöningar
Vår hjärna ser likadan ut idag som den gjorde för 40 000 år sedan och är inte anpassad för nutidens enorma informationsflöde. Vårt behov av att uppdatera oss grundar sig i hjärnans önskan om snabba belöningar. Tekniken gör oss flexibla, men också stressade. Det tar 25 minuter för oss att återfå full koncentration när vi avbrutits i våra arbetsuppgifter.

Att hålla ett möte där deltagarna samtidigt är upptagna med sina mobiltelefoner skapar en känsla av nonchalans. Reaktionerna i hjärnan liknar det som sker vid fysisk smärta, det gör ont. Stressnivån i kroppen höjs och humöret påverkas negativt.

Workfulness – en sund digital arbetsmiljö
Telenor företag har tillsammans med Katarina Gospic tagit fram utbildningsprogrammet ”Workfulness”, en vägledning för smartare teknikanvändning och en hälsosammare arbetsplats. De ger bland annat följande råd:

  • Genom att arbetsgivare sprider kunskap om vår hjärna och teknik blir medarbetarna medvetna och mottagliga för förändring.
  • Mobilfria möten ger fokuserade deltagare som fattar klokare beslut.
  • Ljudlöst som standard. I ett öppet kontorslandskap kan störande ljud upplevas som stressande och sänka prestationen med över 60 procent.
  • Tydliga förväntningar. Vad innebär att ”svara snabbt” på just er arbetsplats?
  • Planerad tillgänglighet. Fasta tider för sms, mail och telefonsamtal frigör dyrbar tid och energi.
  • Ge hjärnan välbehövliga pauser.

På sajten Workfulness kan du lära dig mer och ladda ned en handbok.

Du är också välkommen att besöka min blogg, där jag skriver om stress, arbetsmiljö och utmattningssyndrom.

Emma Holmgren
Emma Holmgren var tidigare enhetschef inom äldreomsorgen. Efter succéboken ”Våga vara rädd – en bok om utmattningssyndrom” arbetar hon nu som författare och driver det egna bokförlaget Parus.
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny