Vikten av småprat på jobbet – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, org & ledarskap

Vikten av småprat på jobbet

Av den 12 maj 2015 942 visningar
LEDARSKAP. I jakten på effektivitet har vi glömt bort småpratets betydelse för arbetsglädjen. Det menar vår ledarskapsexpert Thomas Lundqvist, som rekommenderar dagliga ronder utöver gemensamma fikaraster.

fikarast – småpratJag vill med detta inlägg belysa något som inte kan överskattas i kommunikationssammanhang: småpratet. Effektivitetsjakten har tagit dyra skalper när man på många ställen slutat med gemensamma kafferaster. I stället sitter alla framför sin egen dator och dricker kaffe.

Att inte hinna med små stunder av samvaro står många företag dyrt i form av minskad arbetsglädje och fler konflikter – och därmed lägre produktivitet och högre sjukfrånvaro. Ett bättre exempel på att snålheten bedrar visheten kan jag knappast komma på!

Bra kommunikation kräver närhet
För att kommunikation ska bli verkningsfull behövs en närhet till dina medarbetare. Tyvärr gör vi ofta misstaget att bara kommunicera när vi vill något särskilt. Det gör att omgivningen ofta är på sin vakt. Du kan säkert minnas situationer då din chef eller medarbetare kontaktar dig och du hela tiden tänker ”Vad har jag nu gjort?” eller ”Vad är hon ute efter?”. Detta främjar knappast motivationen.

Gå ronden varje dag
Som chef är det därför viktigt att du värnar det dagliga småpratet. Ett verktyg du kan införa som komplement till de viktiga gemensamma fikarasterna, är något jag kallar för ronden.

När jag själv var ledare skapade jag en handgriplig rutin att varje arbetsdag gå ronden, bokstavligen. Jag gick runt till varje medarbetare. Stod och småpratade lite och gick sedan vidare till nästa medarbetare. Från början möttes detta med stor skepsis, men med tiden blev det ett uppskattat inslag som ledde till större närhet och spontanare kommunikation mellan mig och mina medarbetare.

Synlighet skapar trovärdighet
Det ronden också skapar är synlighet, vilket många medarbetare uppfattar saknas idag. Du syns mer ute på golvet och uppfattas därför mer trovärdig när du träffar dem i andra sammanhang.

Någon som tagit ronden till dess yttersta spets är Ingvar Kamprad, grundaren av IKEA. Han besöker ett varuhus någonstans i världen minst en dag per vecka. Det har skapat en företagskultur som jag tror starkt bidragit till IKEA:s framgång.

Fredagsrapporten
Som medarbetare kan du inte tvinga din chef till att börja gå ronden, men du kan göra det omvända och börja med det jag kallar fredagsrapporten: Sätt dig en stund varje fredag och skriv ihop en kort rapport om vad du gjort denna vecka och vad du ämnar fokusera på kommande vecka. E-posta sedan rapporten till din chef. Det lär inte dröja många veckor innan du ser en tydlig skillnad i din chefs förhållande till dig. Informationen kommer att göra din chef mer delaktig i ditt arbete och han eller hon kommer att visa mer förståelse för dina överväganden och beslut.

Thomas Lundqvist

Thomas Lundqvist

Författare, föreläsare & chefscoachBrainscan AB
Thomas Lundqvist är författare, uppskattad föreläsare och chefscoach. Just nu är han aktuell med nya boken "Lätt att leda" och har tidigare varit nominerad till Årets HR-bok 2013 med titeln "Bli en bättre ledare och chef – en praktisk handbok för att utveckla ditt ledarskap". Thomas har en bakgrund inom McDonald's och som prisad VD för Junibacken.
Thomas Lundqvist
Thomas Lundqvist

Senaste inlägg av Thomas Lundqvist (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Ingen kommentar »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny