Så blir HR-funktionen mer strategisk – HRbloggen.se
Hem » talent management

Så blir HR-funktionen mer strategisk

Av den 26 maj 2015 942 visningar
TALENT MANAGEMENT. Aldrig har det varit viktigare än nu att rekrytera, behålla och utveckla medarbetarna för att stärka företagets konkurrenskraft. Mattias Bolander på Workday tipsar om hur moderna HR-funktioner håller sig i framkant.

Mattias Bolander - Workday Norden

Det blir allt tydligare att HR måste ta hjälp av rätt IT-system och processer för att kunna vara ett strategiskt verktyg för företagsledningen – inte bara en stödfunktion. De företag som lyckas bäst med detta kommer att få ett rejält försprång i kampen om den bästa kompetensen.

Mattias Bolander är Nordenchef för Workday – en ledande leverantör av molnbaserade verktyg för HR- och ekonomiavdelningar. Här delar han med sig av sina resonemang kring hur HR-funktionen kan få en mer strategisk roll i verksamheten:

Fokusera på individen.
Ibland finns det vi söker rakt framför ögonen på oss. Skaffa kunskap om dina anställdas kompetenser, styrkor, önskemål, karriärmål och historia med företaget – samt hur dessa faktorer samspelar utifrån både företagets och medarbetarens perspektiv.

Jobba med feedback och belöna högpresterare.
Bättre interaktivitet med talangerna uppnås inte genom traditionella HR-rutiner som årliga utvecklingssamtal. Det handlar snarare om att införa en löpande feedbackprocess som en central del av det dagliga arbetet.

Data är din vän. Skaffa verktyg för att utnyttja den!
De flesta företag kan enkelt ta fram förväntad livslängd på företagets datorer och kontorsmaterial. Samtidigt saknar många lättillgänglig data som visar om – och när – man exempelvis riskerar att förlora en duktig medarbetare till en konkurrent. Så fort det kommer in en nyanställd genereras viktig data. Genom att använda datan på ett strategiskt sätt, kan HR tidigt få signaler på att åtgärder behöver vidtas.

Se till att personalstrategin är dynamisk.
Arbetsmarknaden är dynamisk och strategin kan därför inte vara statisk. Analyser av rätt data vid rätt tidpunkt ger HR bästa möjliga förutsättningar att vara flexibel och alltid ha rätt person på rätt plats.

Samarbete en grundsten i rekryteringsstrategin.
Hur ska företag gå tillväga för att hitta de talanger som kan ta organisationen till nästa nivå? Chefer, HR och/eller rekryterare måste arbeta tätt tillsammans för att säkerställa att rätt kompetens rekryteras!

Fotnot: Detta är en sponsrad artikel om en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Ingen kommentar »

  • Anna Flood skriver:

    hej, är ute efter bättre och effektivare samtal/process. När du skriver feedbackprocess i samband med samtal och utvecklingssamtal, har du något exempel du kan dela med dig av?
    Anna Flood, HR interim
    Flood Management AB

1 Pingbacks »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny