Systematisk arbetsglädje – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, org & ledarskap

Systematisk arbetsglädje

Av den 14 april 2015 942 visningar
FÖRETAGSKULTUR. Investeringar i arbetsglädje betalar sig mångfalt, enligt vår ledarskapsexpert Thomas Lundqvist. Så varför inte införa systematisk arbetsglädje i din organisation? Här är fem konkreta idéer.

Systematisk arbetsglädje

Arbetsglädje är ett vackert ord. Trots att folk pensioneras eller vinner miljoner på Lotto, väljer de ofta att fortsätta arbeta.

Undersökningar visar att människor som upplever arbetsglädje är mer kreativa, mer produktiva, mer effektiva och ger mer lönsamma företag. Så varför inte metodiskt satsa på systematisk arbetsglädje (SAG) – precis som med det lagstiftade systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM)? Det vill säga att kontinuerligt genomföra arbetsglädjeronder och avvikelserapportering när arbetsglädje saknas. Samt ta fram särskilda handlingsplaner och åtgärdsprogram för att åstadkomma arbetsglädje.

Här följer fem konkreta metoder:

ARBETSGLÄDJEREPRESENTANTER.
Utse representanter som skapar glädje på jobbet genom aktiviteter som månadsmys eller varför inte blåbärsfika? Det införde jag när jag var VD för ett bolag. Jag träffade alla blåbär (nyanställda) på en gemensam fika innehållande blåbär. Det skapade närhet och glädje på ett lekfullt sätt.

KRÄKMÖTEN.
Kanske ska ni också testa gnällfasta och kräkmöten? Gnällfasta innebär att alla förbinder sig att under överenskommen tid inte gnälla alls. Det är svårare än vad du tror! Kräkmöten är också en kul övning: När någon behöver kräkas ur sig en dålig kundupplevelse eller annan jobbig händelse, kallar denne till ett kräkmöte för att ”rensa ut”.

DAILY STAND UPS.
En metod där medarbetare samlas, i verkligheten eller digitalt, för att snabbt uppdatera sina kollegor genom tre enkla frågor:

  1. Vad gjorde jag i går?
  2. Vad ska jag göra idag?
  3. Behöver jag hjälp med något?

Dessa korta möten gör att alla vet lite mer om varandras arbete, vilket skapar en känsla av sammanhang (KASAM).

STÄMPELKLOCKAN.
För dig som leder ett team som bokstavligen skriker att DE HAR INTE TID, tycker jag Stämpelklockan är en bra övning: Dela in teamet i mindre grupper om ca 3-4 personer. Ge dem var sitt rum med stor whiteboard där de skriver ned alla uppgifter de utför under en arbetsdag. Sedan ska ni gemensamt tidsbestämma uppgifterna. Om ni är 4 stycken i gruppen har ni 32 timmar varje dag till ert förfogande. Jag lovar att ni inte kommer i närheten av dessa timmar – så visst finns det tid!

TIDSTJUVAR.
Något som stjäl mycket tid från både effektivitet och arbetsglädje är alla tidstjuvar. Fundera hur mycket tid du idag har spenderat med din mobiltelefon för att kolla något på Facebook eller läsa någon blogg eller nyhetssajt. Vi leker med tanken att du gjort detta sammanlagt 50 minuter. Det motsvarar nästan fem hela arbetsveckor på ett år, det vill säga nästan hela din semester! Den tiden hade du exempelvis kunnat lägga på att ge feedback till en medarbetare.

Samma sak gäller e-posthanteringen. Det finns system- och tankestöd för snabbare hantering av e-posten, till exempel det som kallas 4D:

  1. Do it now. Om du kan svara direkt, gör det. Inget blir bättre av att vänta. Tvärtom så upplevs du som snabb, vilket brukar uppskattas.
  2. Designate it now. Planera in tid då du ska utföra uppgiften som mailet medför, Eisenhowermatrisen kan vara ett stöd vid inplaneringen att uppgifterna.
  3. Delete it now. Våga radera. Om det är fel att radera mailet kommer du att få ett till mail, var så säker.
  4. Delegate it now. Delegera uppgiften vidare till en av dina duktiga medarbetare.
Thomas Lundqvist

Thomas Lundqvist

Författare, föreläsare & chefscoachBrainscan AB
Thomas Lundqvist är författare, uppskattad föreläsare och chefscoach. Just nu är han aktuell med nya boken "Lätt att leda" och har tidigare varit nominerad till Årets HR-bok 2013 med titeln "Bli en bättre ledare och chef – en praktisk handbok för att utveckla ditt ledarskap". Thomas har en bakgrund inom McDonald's och som prisad VD för Junibacken.
Thomas Lundqvist
Thomas Lundqvist

Senaste inlägg av Thomas Lundqvist (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Ingen kommentar »

1 Pingbacks »

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny