Rättvisa är grunden för engagemang – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Rättvisa är grunden för engagemang

Av den 21 april 2015 942 visningar
MEDARBETARENGAGEMANG. Vi fokuserar mycket på att vinna våra medarbetares engagemang – fast det fanns där redan från början. Det som punkterar bränsletanken är orättvisa på arbetsplatsen, menar Mia Hultman.

Orättvisa på arbetsplatsen

Så fort vi tappar bort rättvisan sinar också engagemang och motivation. ”Det finns ingen rättvisa i livet”, säger många när jag pratar om rättvisa. Det må så vara, men vi kan arbeta för att skapa en så rättvis arbetsplats som möjligt!

Grund för allas utveckling
Det betyder inte att alla ska ha lika mycket av något eller att alla ska ha samma – för vi är alla olika och har olika förutsättningar. Utan det betyder att vi ska skapa ett stadigt och rättvist fundament, varifrån alla sedan kan växa i sin takt och blomma på sitt unika sätt.

Det handlar rätt och slätt om att vi inte ska bygga in orättvisor i grunden – och sedan se förbryllade ut när våra medarbetare tappar gnistan. Några typiska exempel:

 • Att vissa avdelningar får nya arbetsplatser, medan andra får leta efter sina möbler i containrar.
 • Att man ser mellan fingrarna vad gäller vissa personers ”fulsälj”.
 • Att vissa yrkeskategorier alltid får ta ansvar för inkommande telefonsamtal, trots att det inte är deras arbetsuppgift.
 • Att fettisdagen innebär att några avdelningar får semmelkalas och andra inte.
 • Att konferensen för målarbetet går till Bryssel i tre dagar för en avdelning, medan en annan avdelnings budgetramar bara medger en dag på kontoret.
 • Att bonusar endast fördelas bland ledarna.
 • Att timanställda inte får arbetskläder som passar och är hela. De är ju ”bara” extra.

Bakomliggande värderingar
Det är lätt att bli hemmablind och inte se vilken värderingskultur vi format. Ta en djup och modig blick på din verksamhet: Var sker energiläckagen? Var finns orättvisorna? Vilka värderingar styr och vilka stjälper?

Sätt ett öra nära verksamheten och lyssna, så kommer du att hitta svaren!

Mia Hultman

Mia Hultman

Föreläsare, författare och förändringsledareMiaHultman.se
Mia Hultman är en av Sveriges ledande värderingsexperter och har arbetat med kommunikation, värdegrund och förändringsprocesser i över 25 år. Hon är också författare till ett flertal böcker på området, liksom en mycket uppskattad föreläsare och återkommande skribent här på HR-bloggen.
Mia Hultman
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Ingen kommentar »

 • Anna skriver:

  Jag håller med i stort, det gör antagligen de flesta. Utmaningen handlar i mina ögon om att få de priviligerade att avstå från något för att alla ska få ungefär samma bas. Det är samma fråga som mångfaldsfrågan bara en annan grupp priviligerade. Hur får vi män i 55 årsåldern att avstå makt för att ge plats åt andra för att skapa mer balans?
  ”Privilege is invisible to them who have it”

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny