Allt större identifikation med jobbet – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Allt större identifikation med jobbet

Av den 3 mars 2015 942 visningar

Medarbetarrapporten 2015

UNDERSÖKNING. Svenska medarbetare känner en allt starkare samhörighet med sin arbetsgivare och älskar sina kollegor. Men unga anställda känner mindre ansvar för sitt arbete.

Medarbetarrapporten är en sammanställning av de medarbetarundersökningar som genomförts av Netigate under 2014. Sammanlagt har nästan 10 000 anställda på 80 svenska arbetsplatser deltagit, vilket ger en bra bild av hur medarbetarna på svenska företag upplever sina arbetsplatser.

Dålig luft – men vi trivs med varandra
Svenska arbetsplatser är enligt rapporten bra på att erbjuda självförverkligande, ansvar och trivsel.

– Det verkar som om den svenska lagkulturen gör att de flesta trivs oerhört bra med varandra. I många andra länder är det vanligare med en mer kompetitiv miljö, säger Lars Lindberg på Netigate.

I stället är det en hygienfaktor som orsakar missnöjdhet: luften. Hela 36 procent av svenskarna är negativa till hur ventilationen fungerar på sin arbetsplats.

Starkare samhörighet med arbetsgivaren
Sedan rapporten började ges ut år 2010, har medarbetarna aldrig känt sig lika starkt förknippade med sin arbetsgivare som nu. Visionerna är bättre förankrade bland medarbetarna än tidigare och cheferna blir allt bättre på kommunikation.

– Det pratas väldigt mycket om att organisationer och chefer ska vara kommunikativa. Det verkar ha gett utslag på arbetsgivarnas prioriteringar. Fler känner sig engagerade och identifierar sig med företaget, säger Lars Lindberg.

Ett alarmerande resultat är dock att unga medarbetare upplever mindre variation i sina arbetsuppgifter, samtidigt som de också känner mindre ansvarskänsla för sitt jobb.

Jämställdhetsfrågan fortsätter växa
Jämn könsfördelning i organisationen seglade förra året upp som en viktig fråga för många. Den feministiska trenden fortsätter och har i år verkligen nått ut på arbetsplatserna, enligt Lars Lindberg.

Medarbetare efterfrågar också ökat stöd för att utvecklas inom projektledning, i takt med att arbetet alltmer sker i projektform.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny