Nordiska medarbetare mest engagerade och delaktiga – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Nordiska medarbetare mest engagerade och delaktiga

Av den 5 februari 2015 942 visningar

Engagement and commitment in Europe
Medarbetarengagemang i Europa. Klicka på bilden för att se den i full storlek.

MEDARBETARENGAGEMANG. Den ideala medarbetaren är inte bara engagerad, utan vill även bidra till organisationens mål. Här ligger Norden i topp bland europeiska regioner.

Oengagerade medarbetare kan bli en dyr historia. Vi har tidigare skrivit om vad engagemangsläckage riskerar kosta företaget.

Viktig distinktion
Men medarbetarengagemang är en term med flera dimensioner. Effectory International – en av Europas ledande specialister inom medarbetarundersökningar och engagemang – skiljer på medarbetarnas engagemang (engagement) och deras upplevelse av delaktighet (commitment).

Medan engagement utgörs av den anställdes entusiasm för sitt jobb och de uppgifter hen utför, har commitment att göra med hur pass delaktig medarbetaren känner sig i organisationen och dess målsättningar.

Fyra sorters engagemang
För att få en bättre insikt i organisationers medarbetarengagemang, kategoriserar Effectory International därför de anställda i följande fyra grupper:

 1. Engagerade medarbetare som känner sig delaktiga i organisationen (engaged and committed)
  Värderar både organisationen och sina arbetsuppgifter högt. Strävar efter att förbättra sina egna prestationer liksom att bidra i organisationen.
 2. Medarbetare som är engagerade, men som inte känner sig delaktiga (engaged but not committed)
  Tycker om det arbete de utför (”I love my job”). Jobbet ger dem energi och de anstränger sig för att förbättra sin arbetsinsats och sig själva.
 3. Medarbetare som känner sig delaktiga, men som inte är engagerade (committed but not engaged)
  Gillar företaget (”I love my company”), känner att de passar in och bidrar gärna till förbättringar.
 4. Anställda som varken är engagerade eller delaktiga (not engaged nor committed)
  Dessa medarbetare känner sig varken involverade i arbetet eller organisationen. De bidrar därför i lägre grad till verksamheten. I bästa fall gör de i alla fall sitt jobb.

Önskvärt scenario är förstås att en medarbetare både är engagerad i sitt jobb och känner sig delaktig i organisationen (engaged and committed)!

Stora regionala skillnader
Finns det då internationella skillnader i graden av engagement och commitment? Under 2014 genomförde Effectory International sin globala medarbetarundersökning i 31 europeiska länder. Resultatet visar bland annat att regionen Norden placerar sig högst vad gäller andel medarbetare som både är engagerade i arbetet och känner stor delaktighet i organisationen (27%). Längst ner på samma lista hamnar regioner som Storbritannien/Irland (17%).

Vill du lära dig mer om vad som driver medarbetarengagemang och upplevelse av delaktighet? Eller vill du veta mer om skillnaderna mellan olika europeiska länder? Klicka då hem rapporten ”The essential guide to driving employee engagement in Europe”.

LADDA NED RAPPORT »

Fotnot: Detta är en sponsrad artikel om en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny