Mångfald ur ett privilegierat perspektiv
MÅNGFALD. Det krävs aktiv reflektion och kunskap för att inse att vi som är privilegierade inte bara väljer kandidater på kompetens. Det skriver psykolog Victor Moberg, apropå SVT:s granskning av bolagsstyrelsers etniska sammansättning.
SVT har granskat styrelsernas sammansättning i de tio största bolagen i Sverige, avseende ledamöternas etniska härkomst. Utav totalt 90 styrelsemedlemmar avviker en enda person (!) från den vita västerländska normen. Något som föranlett en diskussion i sociala medier under hashtaggen #vitabolag.
Någon som vågar gissa hur detta kommer att bemötas? Själv satsar jag allt mitt guld på att aktuella bolag kommer att säga att man valt dessa ledamöter utifrån deras unika kompetens, inte etnicitet. Det är lätt att känna sig provocerad av sådana uttalanden. Jag vill därför skriva något om varför man säger så.
Privilegium kontra diskriminering
Så fort man har ett privilegium, börjar man vänja sig vid det. Om du är smart så vänjer du dig vid att kunna lösa problem lättare än de flesta andra, om du är snygg så vänjer du dig vid att få komplimanger. Det är inget man ens reflekterar över. Och även om man försöker, så kan man ändå inte riktigt se världen ur den oprivilegierades perspektiv: Hur skulle mitt liv se ut om jag var exakt som jag är, fast född med en annan hudfärg? Eller med ett annat kön, eller med ett handikapp? Det går inte. Inte fullt ut. Utav det enkla skälet att världen från ditt födelseögonblick skulle ha behandlat dig annorlunda om man ändrat någon av dessa egenskaper – vilket också skulle ändrat vem du blivit.
Om man är i en privilegierad position, är det alltså ganska lätt att känna att man liksom förtjänat sin plats. Min upplevelse är ju verkligen att jag kämpat jättehårt för att nå dit jag är idag. Och om man ser världen ur det privilegierade perspektivet, behöver vi ju inte anstränga oss för att de mest kompetenta personerna ska få jobben. Det är som med evolutionen, eller hur? Den starkaste tar sig till toppen, precis som jag och mina likar gjort med vårt hårda arbete. Om vi bara låter det där vara, så kommer tids nog de diskriminerade grupperna ta plats i våra styrelser.
Oförtjänt försprång
Det är inte konstigt att man tänker så. Det krävs aktiv reflektion och kunskap för att inse att det faktum att man fötts som exempelvis vit man och europé, har gett ett orättvist försprång gentemot nästan hela världen, hela tiden. Evolutionsprincipen fungerar inte då. Det är som att låta tio hästar springa ett lopp, men skjuta alla utom en i benet vid startlinjen.
Men även om det är förståeligt, så är det i längden inte försvarligt att fortsätta tro att vi bara väljer på kompetens – när vi i själva verket väljer på etnicitet eller kön. Det går att göra skillnad, exempelvis genom att använda urvalsmetoder som har vetenskapligt stöd för att faktiskt mäta de kompetenser vi behöver. Men det kräver att vi är beredda att se behovet av det!
Jag hoppas innerligt att jag förlorar mitt satsade guld, och att både de stora bolagen i SVT:s granskning och andra företag i Sverige ser det här som en väckarklocka och en utmaning att agera på.

Victor Moberg


Senaste inlägg av Victor Moberg (Se alla)
- Algoritmen eller intuitionen? - 12 augusti 2016
- Mångfald ur ett privilegierat perspektiv - 25 februari 2015
- Big Data: Det är inte mängden som räknas - 26 januari 2015
- 3 vanliga missförstånd om intelligenstestning - 13 augusti 2014
- Så rekryterar du rätt säljare - 10 juni 2014
Tags: debatt, diskriminering, mångfald, rekrytering, urval