Konsensus är detsamma som beslutsimpotens
LEDARSKAP. Att sträva mot konsensus i arbetsgruppen leder inte bara till svårigheter att fatta beslut. Grupputvecklingen blir också lidande och teamet tappar i effektivitet, menar Eduard von Busch.
”Då fattar vi detta beslut och vad skönt att vi alla är överens”, har du säkert hört sägas i olika beslutsforum. Kanske tänkte du då: ”Men jag tyckte ju inte så…” Inte omöjligt att du dessutom kände dig lätt överkörd och fick för dig att ingen i gruppen skulle lyssna på vad du hade att säga.
Eller känner du kanske bättre igen dig i denna situation: ”Jaha, är vi inte alla överens så ser jag ingen annan utväg än att vi får skjuta upp detta beslut.” Detta efter att du under mötet framfört en starkt avvikande åsikt. Efteråt möts du kanske av reaktioner som ”Var det verkligen nödvändigt att invända mot ditt och datt?” eller ”Att du alltid skall obstruera vid beslutstaganden!”.
Grupputvecklingen avstannar
Båda dessa exempel är tydliga tecken på syndromet beslutsimpotens (tack Eva Ahlgren för denna klara formulering).
Om gruppen går framåt i sin utveckling i FIRO-cirkeln – men samtidigt strävar efter att konsensus måste råda – sker i stället en tillbakagång i effektivitet. Utvecklingen stannar av och gruppen kommer inte vidare till sista steget samhörighet, utan fastnar kring rollsökningsfasen i gemyt eller idyllfältet.
Kompromissa i stället
För att råda bot på detta är det oerhört viktigt att som ledare hela tiden jobba utifrån kompromisser. Inte så att du skall kompromissa med ditt VAD som skall uppnås (dock kan tidslinjalen förskjutas på grund av verkligheten), men med HUR gruppen skall nå målet och till och med bortom det (visionen).
Gemensamt beslutsunderlag
Det är här beslutsunderlagsprocessen kommer in i bilden: att göra gruppen delaktig ner på individbasis, både kring hur målet BÖR uppnås och hur det SKALL uppnås. Slutprodukten av detta arbete är gruppens förslag på beslutsunderlag – som sedan chefen fattar sitt beslut på.
Eftersom samtliga i gruppen har varit delaktiga i framtagandet av underlaget – medan olika förslag har tagits fram, förkastats och tagits upp igen – har beslutet på detta sätt redan vaskats fram i gruppen.
Några råd på vägen:
- Undvik fällan att eftersträva konsensus, jobba i stället mot att kompromissa efterhand (med dig själv och för gruppen).
- Skapa delaktighet inom framtagandet av beslutsunderlag (tex modellen Planering Under Tidspress).
- Kommunicera med tydlighet inom gruppen. Håll inte inne med information, rensa ut gamla goda ”vad var det jag sade” och eftersträva ”alla korten på bordet” som chef/ ledare.
- Inga frågor är för dumma att ställas, men svaren finns sällan där du själv söker dem.

Eduard von Busch


Senaste inlägg av Eduard von Busch (Se alla)
- Vem ersätter dig när du är borta? - 1 mars 2019
- Medarbetarsamtalet – ett underskattat ledarverktyg - 1 december 2017
- Ledarskap kräver både närvaro och frånvaro - 19 april 2017
- Ledarskap förutsätter agerande - 3 februari 2017
- Omorganisation löser inte ansvarsfrågan - 23 september 2016
Tags: grupp, grupputveckling, ledarskap