5 megatrender som får HR att välja molnet – HRbloggen.se
Hem » talent management

5 megatrender som får HR att välja molnet

Av den 17 december 2014 942 visningar

HR och molnet

TRENDER. Fem starka trender sveper över världen och ändrar vårt sätt att tänka, kommunicera och agera. Och när kraven på flexibilitet och effektivitet hårdnar, uppgraderar sig HR till en ny verklighet – med hjälp av molntjänster.

Molntjänster är det ”nya” inom IT och ett samlingsnamn för datatjänster som du når via webben. Mjukvara, drift, lagring med mera ligger på en extern resurs som flera företag delar på. Du behöver alltså inte investera i egen utrustning eller fundera på uppgraderingar eller säkerhetskopieringar. Det står leverantören för. Molnbaserad SaaS ”Software as a Service” gör att tjänsterna kan användas var som helst, när som helst och på vilken enhet som helst.

Bidrar till bättre beslut
Det internationella företaget Workday, som är en ledande leverantör av molntjänster inom ekonomi och HR till större företag och organisationer, har listat fem kraftfulla trender som driver HR mot molnet. För vi lever i en tid då ekonomin svajar och konkurrensen om kompetent arbetskraft hårdnar. En tid då vi inte kan gömma oss från den snabba tekniska utvecklingen, hållbarhetskrav eller kräsna användare. Det innebär att HR behöver användarvänliga, prisvärda och flexibla systemstöd som bidrar till bättre analyser och beslut.

Trend 1: Globalisering
Globaliseringen är ett faktum och många multinationella företag har länge kämpat med att utveckla en säker och kostnadseffektiv process för kompetensförsörjning. Svårigheten är att hitta balansen mellan det internationella och det lokala. Här kan SaaS underlätta genom att varje land har samma plattform och samma version av mjukvaran. Det ger en ständigt aktuell överblick av den globala personalstyrkan och bidrar till snabba och korrekta beslut.

Trend 2: Ekonomisk ovisshet
Pressen på HR-organisationer har ökat. Pålitliga data behövs för att klara ekonomiska svängningar och fatta effektiva beslut om personalstyrkan. När ekonomin är osäker är företag mindre villiga att satsa på dyra programvaruinstallationer. Snabba förändringar kräver flexibla affärslösningar som SaaS. De kan snabbt anpassas efter förändrade behov utan stora investeringar.

Trend 3: Modern och mobil teknologi
Som privatpersoner vill vi alltid ha tillgång till den nya tekniken. Samma otålighet finns förstås hos oss som anställda. Vi vill kunna arbeta och nå information överallt, när som helst, via vilken enhet som helst. De företag som missar att erbjuda användarvänliga affärsapplikationer får betala priset: de kommer att drabbas av sänkt produktivitet, datasäkerhet och engagemang. Moderna SaaS-lösningar är med sitt web 2.0-gränssnitt skapade för att passa även ovana datoranvändare och hjälper organisationer att ligga i framkant.

Trend 4: Konkurrensen om kompetensen
Den ökande konkurrensen om kompetent arbetskraft runt om i världen skapar många utmaningar för HR. De förväntas ständigt hitta nya sätt att engagera medarbetare och skapa en högpresterande företagskultur. Med SaaS kan HR både förse chefer med vassa talent management-verktyg som gör det enklare att hitta och hantera talanger, och få fram tillförlitlig information som underlättar ”Workforce analysis” och globala investeringsbeslut i personalen.

Trend 5: Hållbarhet
Hållbarhet är en viktig del av ett företags employer brand. Det blir allt svårare att rekrytera och behålla topptalanger utan en seriös hållbarhetsplan. Särskilt den yngre miljömedvetna generationen vill jobba för arbetsgivare med hållbara affärsmetoder. Här har SaaS en stor fördel. Med SaaS optimeras och delas datorresurserna mellan ett stort antal kunder. Det innebär såväl lägre kostnader och energiförbrukning som högre datoreffektivitet.

I Workdays whitepaper ”HR in the cloud” kan du läsa mer om dessa fem trender och hur moderna molntjänster kan effektivisera HR och bidra till bättre beslut.

Fotnot: Detta är en sponsrad artikel om en samarbetspartner som vi på HRbloggen.se varmt kan rekommendera.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny