Employee Advocacy – 2015 års trend?
SOCIALA MEDIER. Framtidens stora trend handlar om att låta medarbetarna sprida våra kommersiella budskap via sina personliga nätverk. Det ger 8 gånger högre trovärdighet än om det kommer från företagets egna kanaler.
I takt med att konsumenter litar allt mindre på traditionell reklam, blir det allt viktigare att få omvärlden att prata väl om oss: Att folk berättar för sina vänner vilket starkt varumärke vi har, vilka fantastiska produkter och tjänster vi erbjuder, samt vilken bra arbetsgivare vi är.
Ambassadörer ger trovärdighet
Att få kunder att rekommendera oss ska vi förstås fortsätta sträva efter, men än viktigare är det att få personalen att bli ambassadörer för varumärket. Enligt studier i USA sägs det att trovärdigheten är 8 gånger högre om en anställd sprider ett budskap än om företaget gör det via sina egna officiella kanaler.
Den stora trenden i USA heter därför Employee Advocacy och innebär att man paketerar och kvalitetssäkrar information om företaget, som medarbetarna sedan får dela i sina egna sociala nätverk. Det handlar om att knyta till sig ambassadörer, som blir en del i företagets hela maskineri att kommunicera, bygga trovärdighet och uppfylla affärsmålen. Just affärsmålen är enligt mig avgörande för att arbetet med sociala medier ska kunna räknas hem.
Individuella mål och belöningsprogram
I ett employee advocacy-program engageras personalen för att sprida budskap, men inte hur som helst. Medarbetarna är kopplade till olika affärsmål beroende på vad de jobbar med, vilken kompetens de har och vilka nätverk de sitter på.
Varje individ bedöms efter resultat och blir premierad baserat på egna intressen och motivationsfaktorer. Enligt företag som jobbar aktivt med employee advocacy-program, handlar det faktiskt relativt sällan om ekonomisk ersättning som trigger – utan snarare om utbildningar, semester, biobiljetter, ett certifikat att addera till sitt CV, en badge att sätta i sin e-postsignatur eller liknande.
Engagemang genom spelmoment
Kopplingen till mål innebär ett spännande sätt att få individen att faktiskt tänka efter i vilken kanal budskapet bör publiceras/delas och när delandet kommer att få största möjliga effekt. Det blir en slags tävling (gamification), där anställda kan följa sin framgång online via ett internt verktyg och se hur de ligger till jämfört med sina kollegor.
Enligt mätningar är effekterna stora om det görs rätt: högre motivation bland personalen, bättre samarbete internt, högre lojalitet och en benägenhet att stanna längre på sin anställning. Det är också ett sätt för chefer att uppmärksamma individer på ett nytt sätt.
Avlastar marknadsavdelningen
Den stora utmaningen är att få med sig ledningen. Det måste investeras både tid och pengar – och det är viktigt att de anställda får möjlighet att göra detta på ordinarie arbetstid. Självklart är det en risk för bolagen att släppa kontrollen, men samtidigt ett måste. Det är en övermäktig uppgift för kommunikations-/marknadsavdelningen att sköta all den aktivitet som sker online på egen hand.
För att inse potentialen i ett effektivt employee advocacy-program, är det bara att jämföra storleken på nätverk. Hur stort nätverk har bolaget i sina egna kanaler jämfört med det TOTALA nätverk man når via medarbetarnas personliga nätverk – där de äger relationen och där trovärdigheten därför är 8 gånger högre?
Går det att ens tveka på att följa med i utvecklingen? Att våga släppa kontrollen, under kontrollerade former, gissar jag definitivt är framtidens framgångsrecept!

Christian Bergenstråhle



Senaste inlägg av Christian Bergenstråhle (Se alla)
- Employee Advocacy – 2015 års trend? - 24 november 2014
- HR måste börja ställa krav kring sociala medier! - 20 september 2012
Tags: employee referral, employer branding, sociala medier, trender
Ingen kommentar »
2 Pingbacks »
-
[…] Gå vidare till artikeln här >>> […]
-
[…] En annan tydlig trend är så kallad Employee Advocacy, vilket innebär att medarbetarna själva marknadsför sin arbetsplats i sina egna sociala medier. Något vi skrivit närmare om i detta inlägg. […]
Låter som ett steg i rätt riktning. Men varför inte lita på medarbetarna fullt ut och låta de vara riktiga ambassadörer?
När jag som konsument eller potentiell medarbetare upptäcker att budskapet inte är äkta utan inövat, finns risk för att både företaget och ambassadören upplevs som falska.
Kan absolut hålla med – så är det i den optimala världen.
En av anledningarna till att ha en ”hub” av content är dock också för att många har svårt att skapa relevant innehåll. Genom att jobba med employee advocacy-program så skapas ju delar av innehållet av kommunikationsavdelningen (eller vem det nu är som vanligtvis paketerar informationen i organisationen) men ALLA som deltar i programmet kan också skapa eget innehåll. Detta ”kvalitetssäkras” om det skall hamna bland det content som alla kan använda sig av och sprida i sina egna kanaler. De som självmant skapar eget content premieras för detta.