Så blir arbetsplatsen mer hälsofrämjande – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö, hälsoarbete

Så blir arbetsplatsen mer hälsofrämjande

Av den 27 oktober 2014 942 visningar
ARBETSMILJÖ & HÄLSA. Allt fler arbetsgivare har fått upp ögonen för vikten av att erbjuda en hälsofrämjande arbetsplats. Men vad innebär det i praktiken och hur kommer man igång?

hälsofrämjandeDet borde ligga i alla arbetsgivares intresse att förebygga ohälsa. Genom att främja hälsa uppnår man vinster i form av ökad arbetstillfredsställelse, ökad frisknärvaro och lättare att attrahera och behålla medarbetare.

Mångfacetterat begrepp
Men vad innebär det i praktiken att vara hälsofrämjande? I skriften ”Vad är hälsofrämjande på arbetsplatser?” av Heléne Thomsson och Ewa Menckel, definieras hälsofrämjande på arbetsplatser på följande sätt:

  • Inkluderar alla de ansträngningar som sker i alla sammanhang där individer arbetar, och som syftar till att öka välbefinnande och hälsa.
  • Befattar sig med orsaker till ohälsa, men fokuserar på möjligheter till god hälsa.
  • Syftar till att möjliggöra för arbetande människor att utveckla en god hälsa och goda hälsorelaterade beteenden.

Denna definition ger en bra bild av hur mångfacetterat begreppet hälsa är i arbetslivet. I mina blogginlägg kommer jag att fokusera på de delar som relaterar till livsstil, balans i livet, kost och träning.

Möjliggör ”livskarriär”
I ett tidigare inlägg kunde vi läsa att den unga generationen vill göra ”livskarriär”. Ett ord jag verkligen gillar! Man är mån om hälsa, familj och intressen – samtidigt som man vill lyckas på jobbet. Balans i livet, helt enkelt.

Om man vill dra igång ett arbete kring att vara en mer hälsofrämjande arbetsplats, bör utgångspunkten vara att tillsammans med sina medarbetare sätta upp konkreta mål. Målen ska vara självvalda, mätbara, accepterade, realistiska och tidssatta (SMARTa mål alltså), ansvariga bör utses och målen bör följas upp för att få bästa effekt. Det är viktigt att lyssna på medarbetarna och ta reda på vad hälsa betyder för just dem.

Proaktivt framför reaktivt
Att tänka proaktivt istället för reaktivt blir också allt viktigare, i takt med att intresset för hälsa och välbefinnande ökar i samhället och hos enskilda människor.

Börja gärna med att göra en workshop och ta reda på vad man på just er arbetsplats lägger i hälsobegreppet. Därefter finns en mängd aktiviteter ni med enkla medel kan göra. Några tips:

  • Genomför en inspirationsföreläsning och ett påföljande samtal i helgrupp eller i smågrupper, beroende på arbetsplatsens storlek. Föreläsningen kan handla om att få bättre förståelse för kostens betydelse, få inspiration till en sundare livsstil och att få hjälp på traven till att hitta motivation för att komma igång och träna. Beroende på hur behovet ser ut hos medarbetarna så kan man göra individuella insatser eller kanske bestämma sig för att köra ett gemensamt upplägg för att kunna peppa varandra.
  • Erbjud en friskvårdstimme varje vecka – dvs en timmes friskvård på betald arbetstid.
  • Om ni har tillgång till gym på jobbet – hur utnyttjas i så fall gymmet? Kan ni erbjuda någon form av träning med instruktör i lokalerna för att fler ska få inspiration till träning?
  • På vissa arbetsplatser är ett tävlingsmoment ett bra sätt att få igång aktiviteter – det kan vara allt ifrån deltagande i motionslopp, till stegtävlingar och andra mer avancerade aktiviteter.

Balansgången är förstås viktig, eftersom man som arbetsgivare inte ska tvinga på någon en livsstilsförändring. En förändring måste komma inifrån för att bli bestående över tid! Anpassa därför aktiviteterna så att de passar för just er arbetsplats och att ingen medarbetare känner sig tvingad till något han eller hon känner sig obekväm med.

Formalia att tänka på
Aktiviteten måste erbjudas till alla anställda för att den ska vara avdragsgill. Skatteverket har en lång lista på vad de godkänner för typ av friskvårdsaktiviteter, sedan är det upp till varje arbetsgivare att bestämma vilka kostnader som ska ersättas. Själv rekommenderar jag att man bara ger friskvårdsbidrag för aktiviteter som medför någon form av rörelse. Exempelvis godkänner Skatteverket fotvård som en friskvårdsaktivitet. Men det är ju inget som (annat än möjligen indirekt) leder till mer rörelse i vardagen.

Johanna Ros

Johanna Ros

Konsult inom HR & hälsajohannaros.blogg.se
Johanna Ros arbetar som HR-konsult efter drygt 20 års erfarenhet av HR-frågor från stora och små företag. Hon är även utbildad Personlig tränare (PT) och kostrådgivare och har arbetat på World Class i Vällingby. Johannas mål är att påverka företag och privatpersoner att fatta hälsosammare beslut i vardagen och på jobbet.
Johanna Ros
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Ingen kommentar »

  • Anette skriver:

    Hej och tack för en bra artikel!
    Friskvårdstimme är jättebra och vi har det på vår arbetsplats. Tyvärr så utnyttjar inte vår chef det och är märkbart irriterad när vi andra gör det vilket resulterar i att vi inte tar till vara på den.

    Jag håller inte med dig om att friskvård bara ska ges till rörelse-aktiviteter. Rörelse kommer som en signal från vår hjärna och är man ovan vid att röra sig är att skapa och vara kreativ den bästa inkörsporten till att börja röra sig.

    Att aktivera redan aktiva människor är jättebra och lättare än att aktivera de som är ovana och många gånger mer eller mindre överviktiga. Min erfarenhet är att de som jobbar med friskvård på arbetsplatserna har en tendens att frälsa de som redan är frälsta, de som utan aktiviteterna ändå skulle aktivera sig. Att höja aktiviteten hos de inaktiva är en mycket svårare nöt att knäcka men där varje liten, liten aktivitet skulle ge så mycket mer till företaget i form av mindre sjukskrivning och högre prestation.

    Med aktiv hälsning!
    Nettan

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny