En sann ledare låter sina medarbetare växa – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, org & ledarskap

En sann ledare låter sina medarbetare växa

Av den 16 september 2014 942 visningar
LEDARSKAP. Konsten att leda handlar kanske om att inte leda. Om att släppa kontrollen och ge medarbetarna förutsättningar att växa, skriver vår krönikör Kaj Stenman.

Kaj StenmanAtt vara chef handlar till stora delar om att vara strukturerad och välplanerad. Det är många som odlar den bilden och det är ofta vad som belönas.

Men det som händer när man planerar andras arbete i detalj är att man får ett repetitivt beteende med garanterat samma resultat. Ju större kontroll och kontrollmekanismer, desto mindre kreativ i en snabb värld som ständig utvecklas. Till slut skapar alla samma sak med sämre och sämre lönsamhet.

Så kanske konsten att leda handlar om att inte leda. Kanske det handlar om att sätta en ganska vid ram om ekonomi och leveranstidpunkt. Sedan behövs bara en riktning och en personlig förmåga att inte lägga sig i, utan låta det inträffa utan att vara frånvarande.

En fantastisk chef som jag arbetade för sade som avslutning vid varje möte: ”Var modiga!” När han gjorde det, var det han som var modig och det gjorde oss modiga, det gjorde oss några nummer större.

För det är just vad ledarskap handlar om: att ge människor förutsättningar att växa. Att skapa nästa generation chefer att i handling visa och lita på förmågan att lösa stora uppgifter.

Anders Ewerman är en klok framtidsforskare och han brukar säga: ”Varför ska man göra något som någon redan uppfunnit och gjort för 15 år sedan”? Han anser att akademiker har en speciell fallenhet för det i motsats till entreprenörer, som ofta skapar i stunden.

Så var modig, skapa mod och modiga miljöer! Det sämsta som kan hända är att du får exakt det som någon redan gjort för länge sedan. Men chansen finns att du skapar något nytt i din arbetsgrupp. Något som över tid genererar något mycket större. Något mycket större än du.

Kaj Stenman

Kaj Stenman

ManagementkonsultReady for anything
Alla vet hur man gör en bra teoretisk plan, konsten är att få det att inträffa i verkligheten! Kaj Stenman har varit ledare i många år, bl a som vd, försäljningschef, marknadschef och IT-chef. Nu hjälper han företag och organisationer att utvecklas genom att prioritera människorna, skapa enkla fungerande strategier och försäljningsdrivande aktiviteter.
Kaj Stenman
Kaj Stenman

Senaste inlägg av Kaj Stenman (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , ,

Ingen kommentar »

  • Eduard skriver:

    precis som yoda säger till luke skywalker när han tränar honom till jediriddare i rymdimperiet slår tillbaka- you must unlearn what you have learned

1 Pingbacks »

Meny