Strategiskt HR-arbete bakom nya Försäkringskassan – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, strategisk HR

Strategiskt HR-arbete bakom nya Försäkringskassan

Av den 18 september 2014 942 visningar
AFFÄRSDRIVEN HR. Försäkringskassan påbörjade för ett par år sedan resan mot en kundstyrd organisation. HR har alltsedan start haft en viktig strategisk roll i förändringsarbetet.

Försäkringskassans kontor på Telefonplan i Stockholm

Idag deltog jag vid ett frukostseminarium arrangerat av Cut-e om HR-arbetet bakom nya Försäkringskassan – en av de större förändringsresorna i det offentliga Sverige. Seminariet hölls passande nog i Försäkringskassans nya aktivitetsbaserade lokaler på Telefonplan i Stockholm.

Skapa värde för intressenterna
Försäkringskassan är ett utmärkt exempel på att även myndigheter kan (och bör!) jobba affärsdrivet, i syfte att skapa större värde för dem de faktiskt finns till för.

Kunderna är i Försäkringskassans fall förstås alla vi invånare som utnyttjar socialförsäkringrarna och förväntar oss ett gott bemötande. Men även uppdragsgivaren regeringen förväntar sig en professionell leverans, liksom organisationens chefer och övriga intressenter.

Tydliga utgångspunkter
Martin E Runefelt, verksamhetsområdeschef för HR Strategi, berättade under seminariet att HR redan från start har haft en aktiv roll på resan från byråkratisk myndighet till en modern kundstyrd organisation.

Några tydliga utgångspunkter för ledning och styrning var:

  • en helhetssyn som bygger på att skapa värde för kunderna
  • en människosyn som bygger på tilltro, respekt och omtanke
  • ett medarbetarskap baserat på att vilja, kunna och och där kompetens handlar om förståelse för uppdraget
  • ett ledarskap som möjliggör medarbetarskapet

Omfattande HR-arbete
Dessa utgångspunkter sammanfattades i följande HR-strategi:

Ett HR ska tillsammans skapa förutsättningar för att dagens och morgondagens medarbetare vill, kan och får ge människor inflytande över sin egen livssituation.

Förändringen har inneburit ett omfattande HR-arbete med allt från vision och ledarfilosofi till Lean och kompetensförsörjning. Dessutom har de tidigare 22 (!) värdeorden tillsammans med medarbetarna rensats ut och ersatts av tre kundlöften: Mänskligare, tryggare och enklare.

Kompetensbaserad rekryteringsprocess
Ola Kristiansson, områdeschef för Verksamhetsstöd HR, berättade om de nya kompetenskrav och yrkesroller som förändringarna ställt på både nuvarande och framtida medarbetare. Något som bland annat krävt en förnyad och kompetensbaserad rekryteringsprocess, där vetenskapliga urvalstester integrerade i moderna systemstöd har utgjort ett viktigt komplement.

Tillsammans med bl a strukturerade intervjuer har den nya processen lett till ett säkrare och bredare urval av kandidater – och därmed en ökad mångfald bland Försäkringskassans medarbetare.

Krävs uthållighet
Försäkringskassan har kommit en bra bit på väg, men ännu återstår mycket arbete. Bland annat ska chefer utbildas och testmetoder valideras. Martin E Runefeldt ser uthållighet som förändringsresans största utmaning.

TIPS! Vill du lära dig mer om hur man i praktiken jobbar affärsnära med HR? Under vårt seminarium Affärsdriven HR den 14 oktober får du bland annat veta hur man tar fram en HR-strategi och kopplar den till de olika HR-processerna. Du får också höra Metrias HR-chef Madeleine Lennartsson berätta om deras resa mot affärsdrivet bolag. Läs mer »

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Ingen kommentar »

  • Hej!
    Passar HR-strategin alla personalkategorier i er verksamhet?
    Finns begränsningar, förutsättningar, olika tillämpningar?
    Tacksam för svar

    • Annika Ahnlund skriver:

      Hej Lisbeth!
      En HR-strategi ska gälla alla medarbetare och gör också så i Försäkringskassans fall, vad jag uppfattade. Däremot visade de under seminariet en kompetensmodell, som tar hänsyn till yrkesspecifika roller och inriktningar.

  • Karin Kullberg skriver:

    Oj vad spännande! En utmaning i detta är att göra något bra av det där inflytandet – att skapa förutsättningar för både chefer och medarbetare att både ge och ta ansvaret för vad man fyller sin egen tid med. Att bli medveten om ”vad går tiden åt till under dagen”? Är det ”rätt saker”? Hur kan jag göra eventuelle förändringar? Vi på Kompetensakademin jobbar väldigt ”hands- on” och ger både chefer och medarbetare verktyg och tankesätt för att få kontroll och överblick, så att man sedan kan välja(prioritera) att fylla sin dag med ”rätt saker”. Det gäller att minska tids- och energitjuvar (som ”fel” e-post, ”fel” möten mm) och frigöra tid till ”rätt saker”. Låter det svårt? Det är det inte, men det kräver medvetenhet, mod och disciplin! 🙂

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny