Vem bäddar för förändringar? – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Vem bäddar för förändringar?

Av den 21 augusti 2014 942 visningar
ORGANISATIONSFÖRÄNDRING. Moderna organisationer kräver ett förändringsvänligt klimat, där idéer ses och tas tillvara. Men vem ansvarar egentligen för att skapa detta klimat?

Förändring - ekorrhjulMedan jag sammanställer material inför kommande lunchföreläsningar om ledarskap och förändring, funderar jag över förändringsprocesser jag själv varit en del av. Vissa har lyckats fullt ut, medan andra – med facit i hand – inte ens syntes i verksamheten.

Trots att vi genom åratals forskning vet vad som krävs för att förändringar ska lyckas, så går vi i alla fall på pumpen. För lite engagemang, tålamod, känsla, kunskap, information eller vad det nu är som saknas.

Vem ansvarar för förändringsklimatet?
Det jag oftast fastnar vid, är mitt ansvar som chef: Är det jag som ska se till att den organisation jag finns i har ett bra förändringsklimat? Eller är det högsta ledningens ansvar? Allas ansvar? Om jag har för många underställda, om jag har för lite resurser, om jag springer benen av mig och inte hinner skapa det klimat som behövs för att idéer och utveckling ska ske… Har jag ändå ansvaret eller kan jag skylla på någon annan?

Ni vet vart jag vill komma, eller hur? Självklart ska jag som chef se till att jag har förutsättningar att vara en god ledare. Att jag har möjlighet att skapa ett klimat där utveckling är möjlig.

Kräver tid, resurser och kunskap
Jag möter med jämna mellanrum chefer som inte tar detta ansvar. Som har gett upp. Som stångat sig blodiga en gång för mycket i trångsynta beslutssystem. Jag skulle så gärna vilja ruska om dessa chefer. Skaka om dem och säga: Du HAR ansvar! Du ska ha förutsättningar att vara en god ledare med medarbetare som vill och vågar utvecklas. För att skapa detta klimat behöver du tre saker: tid, resurser och kunskap. Ge dig inte förrän du har det!

Morgondagens framgångsrika organisationer är de, som idag har ett klimat där utveckling är möjlig. Där idéer ses och tas tillvara. Om du råkar vara chef i en miljö där detta inte är möjligt, om du har ambitioner att förändra men inte lyckats: flytta på dig! Du behövs garanterat någon annanstans.

Affi Kölevik

Affi Kölevik

VerksamhetschefLärarförbundet
Affi är verksamhetschef för Lärarförbundets region i Östergötland och Södermanland. Hon har en lång chefserfarenhet inom idéburen sektor. Följer och driver frågor inom motivation, förändringskunskap och vad som får oss människor att göra varandra bättre.
Affi Kölevik
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny