Föräldrar förväntas jobba under semestern – HRbloggen.se
Hem » arbetsmiljö

Föräldrar förväntas jobba under semestern

Av den 2 juli 2014 942 visningar
ARBETSMILJÖ & HÄLSA. En av tre föräldrar upplever en förväntan från sin arbetsgivare att vara tillgänglig under sommarledigheten. Något som även går ut över barnen, menar UNICEF Sverige.

jobbfri semester

UNICEF Sverige presenterade i våras en undersökning som visade att två av tre föräldrar i Sverige upplever krav från arbetsgivaren att vara tillgängliga i mobilen efter ordinarie arbetstid.

Gränserna suddas ut
Flera andra rapporter visar samma tydliga trend: att gränsen mellan jobb och fritid alltmer suddas ut. Detta gäller även under semestern. Nästan en tredjedel av tillfrågade föräldrar upplever krav på att vara tillgängliga via mobilen fastän de är lediga.

– Vi vill uppmärksamma arbetsgivare på deras ansvar att skapa rimliga arbetsförhållanden för anställda med barn. Det är en viktig aspekt av barnrättsprinciperna att verksamheten inte påverkar barn negativt, säger Lotta Linden chef för företagssamarbeten på UNICEF Sverige.

En del av arbetsmiljö- och hållbarhetsarbetet
unicef.se/barnrattsprinciperna kan företag och deras anställda ta ställning för en 100% jobbfri semester tillsammans med barnen. Här kan du också läsa mer om barnrättsprinciperna som ett verktyg i hållbarhetsarbetet samt byta ut ditt ordinarie out of office-meddelande mot ett som tydligare kommunicerar att du är ledig.

Har ni inte redan en policy för när medarbetare förväntas vara tillgängliga, rekommenderar jag er att snarast ta fram en sådan som ett led i arbetsmiljöarbetet. Det skapar tydliga gränser för både chefer och anställda och förebygger på så sätt ohälsa.

Fotnot: UNICEF Sveriges 
undersökning genomfördes av YouGov i april 2014. 1007 personer i åldern 25-50 år med barn i åldern 0-12 år och som har en sysselsättning tillfrågades, varav hälften tjänstemän.

Annika Ahnlund

Annika Ahnlund

grundare & redaktörHRbloggen.se
Annika är grundare och redaktör för HRbloggen.se samt vd för HR etcetera AB, där hon bl a arrangerar seminarier och utbildningar för HR och chefer. I botten är hon både beteende/personalvetare fil.kand. och marknadsförare med lång erfarenhet av kommunikation från reklambranschen.
Annika Ahnlund
Annika Ahnlund
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny