Fem rutiner för ett förtroendefullt ledarskap – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, org & ledarskap

Fem rutiner för ett förtroendefullt ledarskap

Av den 19 maj 2014 942 visningar
Förtroende för chefen
LEDARSKAP. Medarbetarnas förtroende för cheferna tenderar att avta, enligt vår expert Thomas Lundqvists uppfattning. Hur kan vi då vända trenden och öka förtroendet för dem som leder arbetet?

Förtroende är uppbyggt kring ett antal olika komponenter och kan därför inte stärkas genom en ”quick-fix”. I motsatt riktning kan förtroendet däremot rasa i botten på relativt kort tid. Det räcker att bli påkommen med att fara med osanning.

Förtroende kan uttryckas med hjälp av formeln:

F=T+P+I
S

Där förtroende (F) är summan av trovärdighet (T), pålitlighet (P) och integritet/intimitet (I), dividerat med självfokusering (S).

Viktigt att vara påläst
Begreppet trovärdighet har att göra med det vi säger, vår kunskap. ”Jag litar på det min chef säger”. Motsatsen är om chefen inte vet vad hon pratar om. En sådan person har vi svårare att känna förtroende för.

Att vara påläst är alltså mycket viktigt. En bra tumregel är trettio minuter varje dag på att utveckla och utbilda sig själv i ledarskap och tillhörande ämnesområden. Det kan vara att läsa en bok, titta på en föreläsning på nätet eller läsa relevanta tidningar och magasin.

Ta gärna hjälp av en personlig tränare inom ledarskap. Alla som måste prestera bra över tid behöver hjälp utifrån, det gäller Zlatan såväl som fotbollsknattar och chefer.

Våga säga nej
Begreppet pålitlighet relaterar till det vi gör. ”Om chefen säger att underlaget inför mötet är gjort så litar jag på att chefen också gjort det”.

Min rekommendation till ledare är att säga nej oftare och lova mindre. Det är vanligt att ledare tar på sig för mycket arbetsuppgifter, vilket gör det omöjligt att vara pålitlig över tid.

Fokusera och lita på medarbetarna
Begreppet integritet/intimitet handlar om att stå fast vid sina värderingar och våga lita på sina medarbetare. De kan oftast göra arbetet bättre än vad ledare tror!

Men den i särklass viktigaste parametern för att skapa förtroende är, enligt förtroendeformeln, att minska sin självfokusering.

Genom att fokusera mer på dina medarbetare kan de prestera optimalt – samtidigt som du motverkar upplevelsen av att du agerar för egen vinning. (Du vet känslan som får medarbetare att rasa när tondöva chefer belönas med lönelyft samtidigt som verksamheten går dåligt!)

Lyssna aktivt och uppmärksamma
Att lyssna aktivt är svårare än vi tror och har en större effekt på kommunikationen än vad ledare inser. Ett värdefullt råd jag brukar ge, är att ”gå ronden” och uppmärksamma medarbetarnas rutinmässiga arbete.

Detta sluter cirkeln i det som just nu är så aktuellt, gamification. Uteblir belöningen – uppmärksamheten – blir det snart ”ovärt” att utföra arbetsuppgifter. ”Det är ändå ingen som bryr sig”, blir kommentaren du säkert hört någon gång. En varningssignal, menar jag.

Återkoppling är avgörande så träna på att uppmärksamma och berömma dina medarbetare. Inte för hjälteinsatserna, utan för det dagliga rutinarbetet.

Fokusera alltså på fem dagliga rutiner för att skapa förtroende:

  1. Träna 30 minuter ledarskap varje dag genom hela din karriär.
  2. Lova mindre och säg nej oftare. ”Underpromise and overdeliver” är ett bra uttryck på engelska.
  3. Våga lita på dina medarbetare – och de kommer att lita på dig.
  4. Lyssna mer aktivt, så kallat fokuserat lyssnande.
  5. Uppmärksamma och beröm dina medarbetare när de utför rutinarbete.
Thomas Lundqvist

Thomas Lundqvist

Författare, föreläsare & chefscoachBrainscan AB
Thomas Lundqvist är författare, uppskattad föreläsare och chefscoach. Just nu är han aktuell med nya boken "Lätt att leda" och har tidigare varit nominerad till Årets HR-bok 2013 med titeln "Bli en bättre ledare och chef – en praktisk handbok för att utveckla ditt ledarskap". Thomas har en bakgrund inom McDonald's och som prisad VD för Junibacken.
Thomas Lundqvist
Thomas Lundqvist

Senaste inlägg av Thomas Lundqvist (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny