Att vara chef när drevet går – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Att vara chef när drevet går

Av den 12 maj 2014 942 visningar

kris - mediadrev

KRISHANTERING. När mediadrevet går gäller det att ha en väl utarbetad krisplan att luta sig emot. Verksamhetschef Affi Kölevik delar med sig av tre tips utifrån egen erfarenhet.

Så har jag varit med om detta. Det som våra pressansvariga lärt oss, och som vi försökt lära ut till chefer som är medlemmar i vårt förbund. Hur gör man när drevet går?

Snöbollseffekt
Drevet går när man minst anar det. Hur väl man än planerat, gjort riskanalyser, funderat och tänkt till – så kan det i alla fall bli ett drev.

Det kan vara en liten sak som drar igång drevet. En fråga från en journalist som vi inte i förväg hade tänkt ut ett bra svar på – det var vårt misstag. Svaret fångades upp, förvreds, fångades vidare och omformulerades för att passa Twitters 140 tecken. Och vips var vi en förstasidesnyhet! Där min organisation hamnade i dålig dager och en av mina medarbetare framställdes som korkad.

Krisorganisation minimerar skador
Jag kan bara säga att det inte var roligt. Och att jag är så glad att vi har en krisorganisation som kan gå igång. För tips på hur jag skulle agera kom från många olika håll och det går ju inte riktigt att göra som alla vill.

Vår krisorganisation höll. Jag fick stöd hur jag skulle agera. Vi jobbade på för fullt för att minimera eventuella skador för organisationen. Och satte in stöd till den drabbade medarbetaren.

Mediala drev vaknar snabbt, går inte att hejda – men klingar också ut förhållandevis snabbt. Just när jag var mitt i drevet kändes det som att det skulle hålla på för evigt. Men det stannade vid ett drygt dygn.

Kommer det något gott ur en sådan här historia?
För min del skulle jag hellre varit utan den. Främst för att en medarbetare i min personal for illa. Men det är också fascinerande hur fort det går. Och att det inte går att kontrollera. Och nog har jag lärt mig. Det som kändes viktigast var att jag var trygg med vår krisplan. Jag visste vem jag skulle få stöd ifrån och hur jag skulle agera.

Hur är det i din organisation?
Vet du hur du ska göra om drevet går? Jag skulle vilja komma med tre tips:

  1. Lita på dina instinkter. Känns det som en kris är på väg: slå larm snabbt, ta hjälp och varna hellre en gång för mycket än för lite.
  2. Ha koll på vilka som kan fara illa. Sätt in stöd snabbt.
  3. Se till att du själv får stöd. Är du chef måste du stå pall för tryck och kunna lyfta din personal, så stöd är nödvändigt.
Affi Kölevik

Affi Kölevik

VerksamhetschefLärarförbundet
Affi är verksamhetschef för Lärarförbundets region i Östergötland och Södermanland. Hon har en lång chefserfarenhet inom idéburen sektor. Följer och driver frågor inom motivation, förändringskunskap och vad som får oss människor att göra varandra bättre.
Affi Kölevik
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny