Får din personal rätt rehabilitering? – HRbloggen.se
Hem » hälsoarbete

Får din personal rätt rehabilitering?

Av den 28 mars 2014 942 visningar
REHABILITERING. Vi måste våga ifrågasätta rehabiliteringen när en medarbetare är sjukskriven längre än förväntat. Det menar vår nya bloggare Linnéa Karlsson, som också poängterar vikten av en hållbar återgång i arbete.

hållbar rehabiliteringIdag talas det mycket från politikerhåll om att jobba allt mer och längre, men vad händer när kroppen en dag säger ifrån? Hur kommer individen tillbaka till en hälsa i balans? Och hur får företag tillbaka sin personal i arbete på ett hållbart sätt?

Den här lotten hamnar på HR-avdelningens bord. När regeringen i vårbudgeten plockade bort hälften av företagshälsovårdens peng för 2014 för att ge till företagen, är det ni som ska välja rätt i djungeln av allt som heter HÄLSA.

Våga ifrågasätta
Frågan du som HR-ansvarig eller företagsledare bör ställa dig är: Får mina medarbetare rätt rehabilitering om de är sjukskrivna? Om man har personal som är sjukskriven längre än förväntat, måste man våga ifrågasätta den aktuella rehabiliteringen. Är den rätt för just den individens kropp eller psyke för en hållbar återgång? Det krävs att man uppdaterar och vidareutvecklar insatserna när man inte kommer någonstans med nuvarande rehabilitering.

Uppmärksamma de sjuknärvarande
Det finns i dag tre grupper som det talas mycket om och som står väldigt långt ifrån arbetsmarknaden: förtidspensionärer, sjukskrivna och utförsäkrade. Sedan finns en grupp som är väldigt osynlig: de sjuknärvarande. Det vill säga medarbetare som är sjuka, men ändå är på jobbet. Denna grupp ligger i riskzonen att bli sjukskrivna. För att förebygga detta, behöver du som arbetsgivare genomföra återkopplingssamtal.

Varmt bemötande bygger förtroende
Under både rehabiliterings- och återkopplingssamtal gäller det att ställa de rätta frågorna för att få reda på saker. Bemötandet från dig som arbetsgivare är A och O. Frågor som ”varför kommer du inte tillbaka?” eller ”vad är det för fel på dig?” kommer att få personen ifråga att sluta sig. Så lägg ifrån dig rehabiliteringspärmen och prata från hjärtat. Om du visar att du verkligen bryr dig, så öppnar sig medarbetaren på ett mer konstruktivt sätt.

Och kom ihåg: Tar man inte hand om sin personal blir bieffekten lätt att man får ett dåligt varumärke. Jag jobbade länge för ett företag som då var världens största inom sin bransch. En position som de tappat för att de inte månat tillräckligt om sina medarbetare. Det är lätt att bli omkörd på motorvägen.

Linnéa Karlsson
Linnea är utbildad inom kost, hälsa och krishantering. Utifrån egen erfarenhet av att vara långtidssjuk, föreläser Linnéa om hur företag och organisationer lyckas få tillbaka sin personal i arbete på ett hållbart sätt.
Linnéa Karlsson
Linnéa Karlsson

Senaste inlägg av Linnéa Karlsson (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny