Våga effektivisera! 3 tips för att få mer tid att leda. – HRbloggen.se
Hem » org & ledarskap

Våga effektivisera! 3 tips för att få mer tid att leda.

Av den 28 februari 2014 942 visningar
Stressad chefORGANISATION & LEDARSKAP. Det finns en rad olika tidstjuvar som stjäl värdefull arbetstid. Här är tre enkla tips på hur du som chef kan bli effektivare och få mer tid över till att leda!

Hur effektiv är du? Hur effektiv är din arbetsplats? På våra kunskapsintensiva arbetsplatser är ju alltid utveckling och effektiviseringar aktuella.

Jag håller just nu på och föreläser om Personlig effektivitet för chefer som är medlemmar i Vision och gensvaret är stort. Många vill mycket, men har inte riktigt verktygen för hur de ska ta tag i frågan. Jag tipsar under föreläsningen om tre saker och så visar jag den policy som vi jobbat fram för våra medarbetare: ”Personlig effektivitet”.

Det som väcker störst intresse är att tipsen faktiskt är enkla, lätta och fullt genomförbara i de flesta organisationer. Kanske något av tipsen passar dig också?

Tips 1: Synliggör de tidstjuvar som finns på arbetsplatsen
Hur ser det ut hos er? Har ni pratat om detta? Vilka är era tidstjuvar? Tänk om det är Du som är den största tidstjuven? Genom att t ex ha tydliga rubriker på mail, tydligt syfte med möten, regler hur vi tar bort plingande i telefoner och andra störande ljud – har vi tagit bort många tidstjuvar hos oss!

Tips 2: Ta makten över mejlboxen
Att medvetet bestämma när vi läser mail, inte bara ”kolla mailen”, utan aktivt bestämma, och också processa mailen. Använda uppgiftslistan i outlook, och se till att inboxen regelbundet är tom! Detta tips har fått mig och flera av mina medarbetare att känna kontroll, att inte låta inboxen styra mitt liv.

Tips 3: Lägg in tid för att göra en ”Veckorevidering”
Vid en bestämd tid varje vecka tömmer jag huvudet på tankar, processar inboxen och hanterar min uppgiftslista. Det ger kontroll, bra planering och effektiva prioriteringar.

Den policy vi har gjort för våra medarbetare har också lett till inspiration. Vi hittade fyra områden där vi styrt upp våra beteenden: Mail, Möten, Kontorsmiljön och Telefonhantering.

Vi använder nu vår tid bättre än tidigare, allt för att kunna bli den effektiva, utvecklande organisation vi vill vara. En organisation där chefer har tid att leda!

Affi Kölevik

Affi Kölevik

VerksamhetschefLärarförbundet
Affi är verksamhetschef för Lärarförbundets region i Östergötland och Södermanland. Hon har en lång chefserfarenhet inom idéburen sektor. Följer och driver frågor inom motivation, förändringskunskap och vad som får oss människor att göra varandra bättre.
Affi Kölevik
Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny