Servicetest ny rekryteringsmetod hos Parks and Resorts
REKRYTERING. Med hjälp av ett unikt test som bygger på situationsbedömning, ska upplevelsekoncernen Parks and Resorts effektivisera sin urvalsprocess och skapa realistiska jobbförväntningar hos sökanden.
Klicka på bilden för att se testet i full storlek.
Jag har tidigare skrivit om Gröna Lunds innovativa rekryteringsmetoder med bl a appar på Facebook, auditions och satsning på 50-plussare.
Verklighetstrogna scenarier
Inför årets rekrytering av 2 200 säsongsarbetare, har Gröna Lunds moderkoncern Parks and Resorts infört ett situationsbaserat servicetest som ett första steg i rekryteringsprocessen. I testet ställs den sökande inför några kniviga situationer som kan uppstå under arbetet i en nöjespark. Utifrån vad som upplevs vara den bästa lösningen, får hen gradera tre olika svarsalternativ.
Starkt samband med arbetsprestation
Servicetestet är Nordens första SJQ (Situational Judgment Questionnaire) och har utvecklats i samarbete med Cut-e. Metoden har i valideringsstudier visat sig ha en mycket god prediktiv validitet, det vill säga att det finns ett starkt samband mellan testresultat och arbetsprestation.
Ger realistiska förväntningar
Självklart möjliggör testet en effektivare urvalsprocess för de ca 15 000 – 20 000 ansökningar som behandlas. Men framför allt vill Parks and Resorts ge jobbsökanden bättre inblick i vad arbetet innebär i praktiken.
– Det är en objektiv rekryteringsmetod som ger alla sökande samma förutsättningar. Vi har arbetat hårt för att hitta konkreta exempel från vår verksamhet som ska ge den sökande en realistisk bild av vad ett jobb hos oss innebär. Det gagnar även oss som arbetsgivare, säger Liza Axén, rekryteringsansvarig på Parks and Resorts.
Gruppaudition nästa steg
Testet och samtliga lediga säsongstjänster finns på Parks and Resorts karriärsida. Klarar man det första steget blir man kallad till en gruppaudition, vilket i praktiken är detsamma som en gruppintervju.
I första hand söker koncernen medarbetare med stort engagemang. Erbjuds man anställning, får man sedan den utbildning som krävs för jobbet.
Min kommentar:
En lightversion av testet ligger öppet för alla som en ”teaser” utan att man måste söka någon tjänst, så jag har givetvis gjort det (med resultatet att jag borde söka ett av jobben!). Det känns kreativt med en fräsch design och ligger lite i linje med trenden kring spelifiering. Realistiska ”svettiga” dilemman kräver att man tänker till ordentligt kring hur man faktiskt skulle agera i varje given situation. Att testet dessutom har hög validitet och upplevd relevans för tjänsten man söker gör att det får full pott hos mig. Vad tycker du?
Fotnot: Parks and Resorts driver förutom Gröna Lund även Kolmården, Aquaria, Furuvik och Skara Sommarland.
Annika Ahnlund
Senaste inlägg av Annika Ahnlund (Se alla)
- Därför söker era medarbetare nytt jobb 2020 - 15 januari 2020
- 2019 – året då företag insåg vikten av lärande? - 17 december 2019
- Digitala verktyg bidrar till hållbara medarbetare - 4 december 2019
- IQ-test eller personlighetstest – vad fungerar bäst i rekryteringen? - 14 november 2019
- 3 sätt för HR att agera utifrån data - 4 november 2019
Tags: case, rekrytering, trender, urval
Om man gör testet ett par gånger så märker man att väldigt många avarsalternativ, och kombinationer av dem, leder till att de vill at man söker jobbet. Vi var ett gäng som gjorde det och svarade ett par kombinatiner var och satte ut olika poäng. Det var endast orden överst som ändrades…
Jag säger inte att det inte fungerar och som HR så tycker jag att detta skulle kunna vara ett bra koncept (om det inte över/missbrukas).
Är det någon som gjort testet och inte fått att de borde söka?
Intressant iakttagelse, Solis. Kan det vara så att testet man gör i ”skarpt läge” när man väl söker en tjänst är annorlunda? Att den öppna varianten bara är en ”teaser”?
Kul att ni provat testet! Precis som Annika skrev är frågorna på hemsidan en ”teaser”. I vår skarpa version är alla frågor och svar lika.
Tack för snabbt svar, Liza! 🙂
Jag ändrar texten så att det framgår att den öppna varianten bara är en lightversion.