Så skapar du ökad arbetsglädje – HRbloggen.se
Hem » läsvärt, org & ledarskap

Så skapar du ökad arbetsglädje

Av den 8 januari 2014 942 visningar

Arbetsglädje

FÖRETAGSKULTUR. Att känna arbetsglädje är en förutsättning för att kunna prestera sitt bästa på jobbet. Vår bloggare Thomas Lundqvist – aktuell med nominering till Årets HR-bok – tipsar om 7 enkla sätt att öka medarbetarnas arbetsglädje.

Det finns många vetenskapliga undersökningar som visar på betydelsen av arbetsglädje för att kunna prestera optimalt på en arbetsplats. Många arbetsplatser har därför detta som ett mål i sina verksamhetsplaner.

Mål i all ära, men sällan eller aldrig innehåller verksamheten något recept på hur du ska skapa arbetsglädje. Däremot står det mycket om hur du ska hantera konflikter och problem på arbetsplatsen.

Här är sju beteenden som jag tror skapar arbetsglädje hos dina medarbetare:

  1. Omvandla alla klagomål till önskemål. Det skapar en mer positiv stämning, är avväpnande och blir ett sätt att undvika att folk går i försvarsställning.
  2. Visa uppskattning för kollegornas arbete. Beröm dem ofta, be om goda råd eller sprid positivt skvaller. Träna på detta. Det är faktiskt svårare att ge och ta beröm än kritik. Men hur många kurser och utbildningar finns det för detta, medan det finns en uppsjö av konflikt- och besvärliga människor-kurser?
  3. Ta fasta på det som lyckats. Om endast ett av fem projekt är framgångsrikt, så ägna tid och kraft åt att analysera det lyckade och bortse från det misslyckade. Detta kallas inom forskningen för POS, Positive Organizational Scholarship.
  4. Visa omtanke och intresse för dina kollegor. Hjälp den som verkar ha mycket att göra. Handlingar talar generellt mycket högre än ord.
  5. Se till att ha roligt tillsammans. Humor är en bra grund till kreativitet och ett utmärkt vapen mot stress och utbrändhet.
  6. Träna dig i att framföra kritik på ett konstruktivt sätt.
  7. Sätt upp nåbara intressanta mål. Redovisa varje etapp på väg mot 
målet och betona varje litet framsteg.
Thomas Lundqvist

Thomas Lundqvist

Författare, föreläsare & chefscoachBrainscan AB
Thomas Lundqvist är författare, uppskattad föreläsare och chefscoach. Just nu är han aktuell med nya boken "Lätt att leda" och har tidigare varit nominerad till Årets HR-bok 2013 med titeln "Bli en bättre ledare och chef – en praktisk handbok för att utveckla ditt ledarskap". Thomas har en bakgrund inom McDonald's och som prisad VD för Junibacken.
Thomas Lundqvist
Thomas Lundqvist

Senaste inlägg av Thomas Lundqvist (Se alla)

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny