Kan jämställdhet uppnås via nyårslöften? – HRbloggen.se
Hem » jämställdhet

Kan jämställdhet uppnås via nyårslöften?

Av den 3 januari 2014 942 visningar
JÄMSTÄLLDHET. Inför 2014 har verksamhetschef Affi Kölevik utmanats av sin personal att syna sitt ledarskap utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Frågan är om kan man uppnå varaktiga förändringar genom nyårslöften?

Jämställdhet - vågskålarEtt nytt år står för dörren och nyårslöftena haglar i medierna. Flera om jämställdhet. Spännande, tycker jag!

Fredrik Virtanen skrev i Aftonbladet om att som pappa ta sig en titt på sig själv, om man verkligen tar samma ansvar för sina barn som mammor gör.

En man till, Gustav Edman, uppmärksammar jämställdhet ur ett annat perspektiv: Han har reflekterat över att den information som han normalt tar del av främst kommer från andra män, vilket givetvis präglar hans syn på världen. Under 2014 ska han därför medvetet ta in information enbart via kvinnor.

Utmanad av personalen
Huruvida nyårslöften är ett bra sätt att rannsaka sig själv kommer jag snart att få se. Min personal har utmanat mig. Vi kommer regelbundet att blogga och ställa frågor genom Visions center i Linköpings hemsida. Hur jämställda är vi på vår arbetsplats? Hur bra jämställdhetsklimat är jag med och skapar? Vi ska syna oss själva i könssömmarna!

Det är det det handlar om. Att inse att även om jag vill vara och tror att jag är jämställd går det inte att bortse från att jag verkar i ett land där kvinnor tar ut mest föräldraledighet och där media domineras av män som berättar om sina liv och erfarenheter. Där förväntningar på kvinnor och män är olika. Hur hanterar vi detta? Hur hanterar jag detta i mitt ledarskap?

Packa upp ryggsäcken
Även om jag tycker att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och skyldigheter så står jag här med min ryggsäck av förväntningar på mig själv och min omgivning. Under 2014 ska jag packa upp min ryggsäck. Titta på vad som finns däri och hur det påverkar mig som chef och människa. Jag hoppas jag kan inspirera fler chefer att titta i sin jämställdhetsryggsäck.

Redaktörens fotnot: Läs mer om Affis spännande utmaning på Corren.se.

Affi Kölevik

Affi Kölevik

VerksamhetschefLärarförbundet
Affi är verksamhetschef för Lärarförbundets region i Östergötland och Södermanland. Hon har en lång chefserfarenhet inom idéburen sektor. Följer och driver frågor inom motivation, förändringskunskap och vad som får oss människor att göra varandra bättre.
Affi Kölevik
Print Friendly, PDF & Email

Tags: ,

Lämna en kommentar

Håll en trevlig ton och undvik reklam. Opassande kommentarer redigeras eller raderas.

Meny